Zaharova poručila Zapadu da se ne igraju sa ruskim strpljenjem

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, upozorila je danas zapadne zemlje, a posebno Veliku Britaniju, zbog ohrabrenja Ukrajine da izvrši napade unutar ruske teritorije.

Ona je istakla da Zapad koristi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i poručila je da prestanu da iskušavaju strpljenje Rusije. Takođe je zapretila napadima zapadnim zvaničnicima u Ukrajini.

Takva agrsija na Rusiju ne može ostati bez odgovora. Želili bismo da Kijev i zapadne prestonice shvate ozbiljno izjavu ruskog ministra odbrane da će dalje provokacije koje bi podstakle Ukrajinu da izvrši udar na ruske objekti naići na oštar odgovor Rusije, navela je – prenosi Gardijan.

Istakla je da savetnici zapadnih zemalja koji borave ukrajinskim centrima za donošenje odluka neće nužno predstavljati problem za mere odgovora Rusije.

Ne savetujemo da i dalje iskušavate naše strpljenje – dodala je.

Ona je rekla da su reči britanskog ministra oružanih snaga Džejmsa Hepija, koje sugerišu da je legitimno da Ukrajina gađa ruske ciljeve preko granice, u Kijevu shvaćene kao poziv na akciju.

„Drugim rečima, Hepi je defitinivno DA za Kijev da upotrebi oružje koje su obezbedile zemlje NATO-a“, rekla je.

Sugerisala je da je ukrajinska vlada samo marionetski režim Zapada bez nezavisnosti, pa je poručila Zelenskom: „Iskorišćeni ste“.

„I opet vidimo da režim Zelenskog nije nezavisan i da njegove odluke u potpunosti zavise od stranih kustosa. Verujem da zapadni kustosi pokušavaju da nametnu misao da je njihovo delovanje nezavisno. Uverena sam da tako grupa ljudi koje mi zovemo režim u Kijevu, misli da su doneli samostalne odluke i da kontrolišu situaciju. Ovo je samo iluzija. Vi ste iskorišćeni“, rekla je Zaharova.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Guardian