Solomonska ostrva: Neće prihvatiti militarizaciju Pacifika

Solomonska Ostrva su potpisala bezbednosni pakt sa Kinom jer je sličan sporazum sa Australijom bio neadekvatan, rekao je premijer Manase Sogavare, dodajući da njegova zemlja zna cenu rata i da neće biti deo bilo kakve militarizacije Pacifika.

Obraćajući se parlamentu u petak, Sogavare je dao svoje prve javne komentare od razgovora sa indo-pacifičkim koordinatorom Bele kuće Kurtom Kembelom, koji je posetio Hoinaru nekoliko dana nakon što je objavljen bezbednosni pakt sa Kinom.

Rusi u osvojenim teritorijama uvode rublju

Pokušaji Kine da proširi svoj vojni uticaj na Pacifik doveli su zapadne saveznike na oprez, a bezbednosni pakt sa Solomonskim ostrvima je uzburkao izbornu kampanju u Australiji.

Iako detalji pakta sa Kinom nisu obelodanjeni

Sogavare je u petak rekao da je bezbednosni sporazum sa Kinom potreban jer je sporazum sa tradicionalnim partnerom Australijom „neadekvatan“.

Opozicione stranke kritikovale su vladinu tajnost u vezi sa uslovima pakta sa Pekingom, a zapadni saveznici su zabrinuti da bi to moglo da obezbedi kapiju za kinesko vojno prisustvo.

Australija i Novi Zeland upozorili su da bi ovaj pakt mogao poremetiti dugogodišnju regionalnu bezbednosnu saradnju.

Sogavare je rekao da su ga Kembel i posebna japanska delegacija upozorili da ne dozvoli Kini da izgradi pomorsku bazu jer to nije u interesu regiona. Sogavare, koji je ranije rekao da takvih planova nema, rekao je da se slaže sa delegacijama.

Ne treba da se podsećamo na cenu rata – rekao je Sogavare u parlamentu.

On je rekao da Solomonska ostrva nikada neće prihvatiti militarizaciju Pacifika nakon onoga što su doživeli u Drugom svetskom ratu, i kritikovao Sjedinjene Države što nisu uključile ostrva u finansiranje posleratne rekonstrukcije.

Može se ući ali izaći ne?! Peking se sve više zatvara, stanovnici Šangaja besni

Kembel je pristao da ubrza uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Drugog svetskog rata, rekao je Sogavare.

Ponavljajući komentare kineskog ministarstva spoljnih poslova, Sogavare je takođe kritikovao što je Australija prošle godine potpisala odbrambeni savez AUKUS sa Sjedinjenim Državama i Britanijom bez konsultacija sa pacifičkim ostrvskim državama.

Ugovor sa AUKUS-om će videti nuklearne podmornice u vodama Pacifika. Saznao sam za AUKUS sporazum iz medija. Očekivalo bi se da bi kao član pacifičke porodice, Solomonska ostrva… bila konsultovana.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters