Bajden kao prioritet izdvaja veću vojnu pomoć Ukrajini

Američki lider je podržao napore Kijeva da postigne „pravedan mir“ sa Rusijom, istovremeno obećavajući još oružja

Američki predsednik Džo Bajden obećao je veću vojnu pomoć Ukrajini, dok je takođe pohvalio predloge za mir koje je izneo njegov kolega Vladimir Zelenski. On je to dao komentarima dok su dvojica lidera razgovarali telefonom u subotu. Moskva je mapu puta Zelenskog nazvala neizvodljivom.

„Predsednik Bajden je pozdravio otvorenost predsednika Zelenskog prema pravednom miru zasnovanom na osnovnim principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je takođe obećao da će nastaviti vojnu pomoć Ukrajini „dajući prioritet naporima za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane“. Obećanje je usledilo nakon što je Pentagon u petak predstavio svoj najnoviji paket pomoći, koji uključuje dodatne rakete HIMARS i 80.000 artiljerijskih projektila od 155 mm, kao i „sposobnost protivvazdušne odbrane“.

Zelenski je zahvalio Bajdenu „na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, na liderstvu u konsolidaciji međunarodnih napora u suprotstavljanju ruskoj agresiji“, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

U saopštenju se dodaje da je Zelenski „naglasio da Ukrajina želi da postigne mir“ sa Moskvom. Kijev je prošlog meseca predstavio svoju „formulu mira“ od deset koraka, koja poziva Rusiju da povuče svoje trupe i „potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine“.

Moskva je ove preduslove nazvala „neprihvatljivim“, posebno nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije postale deo Rusije nakon referenduma krajem septembra, dok je Krim učinio isto 2014. Moskva je takođe naglasila da će slanje oružja Ukrajini samo dovesti do još krvoprolića i optuženih Kijev koristi rakete i tešku artiljeriju koje je isporučio Zapad za gađanje civila u Donbasu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT