Mask: Fauči je lagao, ljudi su umirali

Izvršni direktor Tesle i Tvitera Ilon Mask svojim objavama izazvao je u nedelju buru na društvenim mrežama nakon što je predložio da se američki doktor Entoni Fauči istraži i krivično goni zbog navodnog laganja pod zakletvom o finansiranju istraživanja u laboratoriji u Vuhanu u Kini.

U onome što je u početku izgledalo kao samo duhovita opaska, Mask je takođe objavio mim koji pokazuje kako glavni medicinski savetnik Bele kuće u penziji šapuće „Još samo jedno zaključavanje, moj kralju“ na uvo predsednika Džoa Bajdena.

„Moje zamenice su Tužiti/Fauči“ – Ilon Mask će objaviti Tviter fajlove o Kovidu i dr. Faučiju

Međutim, nakon što je Faučijevo ime postavljeno na vrh Tviter trendova sa preko 600.000 pominjanja, Mask je očigledno osetio potrebu da elaborira zašto je smatrao da treba istražiti kontroverzno lice američkog odgovora na pandemiju.

„Što se tiče Faučija, on je lagao Kongres i finansirao istraživanje dobijanja funkcije koje je ubilo milione ljudi“, rekao je Mask u odgovoru na jednog kritičara, dodajući.

Fauči (81), koji planira da se povuče do kraja meseca, predvodio je kontroverzni odgovor Amerike na kovid, koji je obeležen njegovim prevrtanjem po pitanjima kao što su efikasnost maski i ciljevi imuniteta stada. Ubrzo nakon što je Fauči najavio da će se povući s mesta Bajdenovog glavnog medicinskog savetnika i direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) NIH-a, američki senator Rend Pol zahtevao je od Bajdenove administracije da sačuva dokumente i poruke koje bi mogle postati dokaz u potencijalnom suđenju.

„Faučijeva ostavka ne bi trebalo da spreči punu istragu o poreklu pandemije. Od njega se mora tražiti da svedoči pod zakletvom u vezi sa bilo kakvim razgovorima u kojima je učestvovao u vezi sa curenjem iz laboratorije u Vuhanu. Njegova politika uništila je živote“, napisao je Pol na Tviteru.

Senator je prethodno optužio Faučija da je usmeravao javna sredstva za istraživanje sticanja funkcije u laboratoriji u Vuhanu i lagao o tome pod zakletvom u svedočenju u Kongresu, dok su se njih dvojica više puta svađali na saslušanjima u Senatu.

Dobitak funkcije je modifikacija patogena da bi se poboljšali na različite potencijalne načine, uključujući prenosivost.

Obrazloženje je da naučnici mogu proučavati nove sojeve i pronaći načine da ih zaustave pre nego što se slične adaptacije pojave prirodno.

Teoriju „laboratorijskog curenja“ – da je koronavirus procurio iz kineske laboratorije – popularisao je bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je tu tvrdnju izneo usred trgovinskog rata sa Kinom. Glavne američke medijske organizacije i tehnološke platforme u početku su to označile kao „dezinformacije“ i pokušale da potisnu teoriju iz javnog diskursa. Međutim, nakon što je Musk preuzeo Tviter, kompanija je prestala da sprovodi svoju „politiku obmanjujućih informacija o Covid-19“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji