bajden-kongres-da-nadje-nacin

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže sve moguće načine kako da povećaju proizvodnju energenata i smanje kontrolu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi, navodi se u saopštenju savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejka Salivena i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Brajana Diza.

Bela kuća se ranije obavezala da će u narednim nedeljama prekinuti sa korišćenjem nafte iz američkih strateških rezervi, ali danas je saopšteno da će nafta iz državnih rezervi ipak nastaviti da se koristi „po potrebi“.

Ranije ove godine, predsednik Bajden je odobrio da se iz rezervi sme koristiti 180 miliona barela, a da li će naći način kako da obezbede svojim građanima dovoljno energenata tokom grejne sezone, predsednik SAD-a je sve prebacio na odluku kongresa i njegove administracije.

Na današnjem sastanku OPEK+ u Beču ignorisane su molbe Bele kuće da se održi proizvodnja nafte bez ograničenja i odlučeno je da se proizvodnja smanji čak za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od izbijanja pandemije kovida-19 2020. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji