Predsednik Irana - Saradnja između Kine, Rusije Irana supotstaviće se unipolarnom svetu

Razvoj saradnje između Irana, Kine, Rusije i članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) može dovesti do pojave nove sile u multipolarnom svetu u nastajanju, izjavio je iranski predsednik Ebrahim Raisi u intervjuu kineskoj televiziji CGTN.

Nova era je era multipolarnosti i formiranja kompleksa iz kojih nastaje nova snaga, a saradnja Irana sa Rusijom, Kinom, ŠOS, Evroazijskim ekonomskim savezom i Organizacijom za ekonomsku saradnju mogu stvoriti nove izvore moći, prenela je kineska TV Raisijevu izjavu.

Prema rečima iranskog predsednika, nova sila, koja će nastati kao rezultat veza Teherana, Moskve i Pekinga, suprotstaviće se unipolarnom svetskom poretku predvođenom zapadnim zemljama.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi država-članica Zajednice Nezavisnih Država izjavio da je u toku formiranje pravednijeg sveta. On je istakao da se unipolarna hegemonija neumoljivo ruši i da je to objektivna realnost sa kojom Zapad kategorično ne želi da se pomiri.

Početkom ove godine, u Moskvi su održani pregovori predsednika Rusije i Irana, Vladimira Putina i Ibrahima Raisija, kom prilikom je iranski predsednik izjavio da Teheran želi sveobuhvatne i stabilne odnose sa Moskvom. U poslednje vreme sve ćešći su sastanci vrha država Rusije, Kine i Irana, što govori da se stvara multipolarni svet izvan uticaja Zapada.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji