bajden-nuklearni-armagedon

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da svet rizikuje nuklearni „Armagedon“ po prvi put od Hladnog rata i da on pokušava da pronađe „odstupnicu“.

Nismo se suočili sa perspektivom Armagedona od Kenedija i kubanske raketne krize 1962. godine – rekao je Bajden na skupu prikupljanja sredstava Demokratske stranke u Njujorku.

Putin se „ne šali“ kada preti da će upotrebiti nuklearno oružje da nastavi svoj plan, rekao je Bajden.

Bajden je dao svoje neobično snažne komentare o rizicima koje stvaraju Putinove nuklearne pretnje dok je razgovarao sa pristalicama stranke na događaju organizovanom u domu Džejmsa Mardoka, sina novinskog mogula Ruperta Mardoka, na Menhetnu.

Osvrćući se na nuklearni sukob koji je pokrenuo Sovjetski Savez koji je stacionirao rakete na Kubi, u neposrednoj blizini Sjedinjenih Država, Bajden je rekao da „prvi put od kubanske raketne krize imamo direktnu pretnju upotrebom nuklearnog oružja ako u činjenica da se stvari nastavljaju putem kojim idu.“

Putin je uputio tanko prikrivene pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje ako smatra da mu je ponestalo opcija.

Stručnjaci kažu da bi to najverovatnije bili relativno mali, taktički udari. Ali Bajden je upozorio da bi taktički udar na ograničenom području i dalje rizikovao da izazove širi požar i nazvao ga kao mogući nuklearni „armagedon“.

„Imamo momka koga prilično dobro poznajem“, rekao je Bajden. Putin se „ne šali kada govori o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja..

Međutim, „Mislim da ne postoji takva stvar kao što je sposobnost da se lako (koristi) taktičko nuklearno oružje i da se ne završi sa Armagedonom“, rekao je Bajden.

Bajdenov govor je bio pun ponižavanja i mržnje prema Rusiji, omalovažavanje njene armije i konkretno predsednika Rusije Vladimira Putina, jedino što se ne zna da li je izlapeli starac imao napismeno na ceduljici ove laži ili je to iz svoje glave izrekao.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/France24