Bajden se ipak predomislio: SAD Ukrajini isporučuju raketne sisteme

Sjedinjene Američke Države (SAD) će Ukrajincima poslati napredne raketne sisteme i municiju koja će im omogućiti da preciznije gadjaju ključne ciljeve na ratištu u Ukrajini, napisao je američki predsednik Džozef Bajden u tekstu za Njujork tajms.

U tekstu objavljenom sinoć, Bajden je naveo da želi da Ukrajina bude „u najboljoj mogućoj poziciji“ u slučaju pregovora sa Rusijom.

On je dodao i da SAD „ne ohrabruju Ukrajinu“, kao i da ne daju Kijevu (raketne sisteme) „sredstva kojima bi udarila izvan svojih granica“.

Kako navodi AP, očekuje se da bi Ukrajina mogla da upotrebi rakete u istočnom regionu Donbasa, da presretne rusku artiljeriju i zauzme ruske položaje u gradovima u kojima se vode intenzivne borbe.

 Ne vidimo da Moskva planira upotrebu nuklearnog oružja

SAD ne vide nikakve indikacije da Rusija planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden, prenosi TAS S.

„Znam da su mnogi ljudi širom sveta zabrinuti zbog upotrebe nuklearnog oružja. Trenutno ne vidimo nikakve indikacije da Rusija ima nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena retorika Rusije da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna“, napisao je Bajden u svom tekstu za Njujork tajms.

On je naglasio i da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom sukobu u bilo kom obimu bila „potpuno neprihvatljiva“ za SAD, kao i za ostatak sveta, i da bi „prouzrokovala teške posledice“, navodi TAS S.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji/NewYorkTimes