Šolc: Nemačka isporučuje moderne PVO sisteme Ukrajini

Šolc Ukrajini obećava PVO sisteme

U svom govoru u Bundestagu, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Nemačka isporučiti Ukrajini moderne sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Nemački lider je rekao da će uz pomoć ovih sistema Ukrajina biti u poziciji „da zaštiti ceo veliki grad od ruskih vazdušnih napada“.

Nemački kancelar je takođe rekao da je Nemačka obećala da će Ukrajini dati radar za praćenje. Ovaj radar je sposoban da otkrije neprijateljske haubice, minobacače i raketnu artiljeriju.

Pored toga, Šolc je rekao da će Berlin poslati višecevne raketne bacače u Ukrajinu u bliskoj saradnji sa SAD. Ovi sistemi ne bi mogli da gađaju rusku teritoriju.

Tako da, za sada Sjedinjene Države nisu jedine koje će značajnu količinu naoružanja poslati Ukrajini. Vašington se ipak odlučio da Ukrajini šalje napredne raketne sisteme i pored otvorenih pretnji Rusije.

Po svemu sudeći, Zapad je čvrsto odlučio da naoruža Ukrajinu. Da li će to pomoći Ukrajini ili će izazvati još veći bes ruskog medveda, ostaje nam da vidimo.

Ruske snage u međuvremenu sprovode taktičke vežbe nuklearnih jedinica uz primenu Jarsa, time uvežbavajući odvraćanje od nuklearnog udara. Da li je ovo poziv Zapadu da se predomisli ili jasna poruka šta svet čeka ukoliko se pređe crvena linija?! Nadamo se da će se usijane glave ohladiti i prestati da potpiruju međusobni antagonizam.

Kancelar Šolc iznosi planove vojne modernizacije

Nemački kancelar Olaf Šolc govorio je u parlamentu u sredu, izlažući prioritete potrošnje svoje vlade — sa posebnim naglaskom na to kako Berlin pristupa ratu u Ukrajini.

Kancelar je naglasio uticaj koji ruska invazija na Ukrajinu ima na rastuće cene. On je obećao da će učiniti sve što može da olakša teret.

On je spreman da podeli detalje o tome kako će se fond od 100 milijardi evra (107 milijardi dolara) koristiti za rekonstrukciju i ažuriranje naoružanja i opreme nemačke vojske.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: DW