Sergej Rjabkov: Amerika ima nameru da ratuje

SAD su na putu sukoba sa Rusijom slanjem raketnih lansera u Kijev, navodi Sergej Rjabkov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova

Naoružavanje Ukrajine težim naoružanjem od strane Vašingtona povećava rizik od direktne konfrontacije SAD i Rusije, bez obzira na američke izjave da žele da ublaže ovaj rizik, izjavio je Sergej Rjabkov.

Diplomata je komentarisao vest da su SAD odlučile da isporuče višecevne raketne bacače „Himars“ Ukrajini. SAD su saopštile da sistem naoružanja neće dozvoliti ukrajinskim snagama da napadnu Rusiju, te tvrde da će to sprečiti scenario u kojem bi Moskva smatrala Vašington stranom u sukobu.

Ne pružamo nikakvo oružje koje bi omogućilo Ukrajincima da napadnu Rusiju iz unutrašnjosti Ukrajine, a predsednik Bajden je bio vrlo jasan u vezi sa tim, rekla je predstavnik SAD u UN-u Linda Tomas-Grinfild o isporukama.

Nećemo postati strana u ratu, dodala je ona.

Sergej Rjabkov se nije složio sa obrazloženjem, rekavši da SAD čine sukob opasnijim.

Svake isporuke oružja, koje se nastavljaju i eskaliraju, povećavaju rizik od takvog razvoja događaja, rekao je Rjabkov novinarima, govoreći o mogućnosti direktne konfrontacije između Rusije i SAD.

Diplomata je dodao da SAD godinama nisu činile ništa da spreče eskalaciju tenzija sa Rusijom oko Ukrajine.

To je zaustavilo poslednje pokušaje Moskve da pregovara o pravno obavezujućem sporazumu koji bi rešio zabrinutost Rusije u vezi sa širenjem NATO-a u Evropi, istakao je on. Nakon izbijanja otvorenih neprijateljstava u februaru, „ostaci zdravog stava prema situaciji su razbijeni, rekao je on.

Vašington želi da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

Vašington održava kurs onoga što smo mnogo puta okarakterisali kao nameru da se ratuje do poslednjeg Ukrajinca, što odražava cilj nanošenja, kako sami kažu, strateškog poraza Rusiji. Ovo je bez presedana. Ovo je opasno, rekao je Rjabkov.

Poslednje povećanje isporuke oružja Ukrajini suštinski ne menja situaciju, samo povećava

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Američkom ambasadoru uručena protesna nota

Podserimo, američkom ambasadoru je juče uručena protestna nota. U njoj se napominje da su aktuelna dešavanja dovela rusko-američke odnose do ivice prekida.

Nema ništa više od onoga što je tamo navedeno. Ponovo naglašavam da se postavlja pitanje puta koji će SAD da izaberu – istakao je ruski zamenik ministra, prenosi TASS.

On je poručio da Vašington treba da napusti politiku eskalacije odnosa sa Rusijom i prestane da „upumpava oružje u Ukrajinu“.

Postavljanje pitanja o tome šta treba da se uradi da bi se ovi odnosi održali je definitivno ispravno. SAD samo treba da zaustave svoju eskalaciju, kako verbalnu tako i na način što oružjem pumpaju kijevski režim. Prestanite sa pretnjama Rusiji – rekao je Rjabkov.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: Mediji