Ovako izgleda raketni sistem HIMARS koji SAD šalju Ukrajini

Artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (High Mobility Artillery Rocket System, HIMARS). Na Zapadu se smatra da je ovo oružje koje bi moglo da promeni tok rata.

Raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS, koji je montiran na kamion. Može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, ali je takođe sposoban da ispaljuje projektile većeg dometa – od oko 300 kilometara. Ova druga vezija, međutim, nije planirana za isporuku Ukrajini.

Inače, predsednik SAD Džo Bajden u ponedeljak je rekao da njegova zemlja neće poslati Ukrajini „raketne sisteme koji mogu da udare u Rusiju“.

U komentaru koji je danas objavljen u „Njujork tajmsu“, Bajden je napisao da će SAD nastaviti da šalje oružje Ukrajini, uključujući antitenkovske projektile Džavelin, protivvazdušne rakete tipa Stinger, moćne topovske i raketne sisteme sa preciznim navođenjem, radare, bespilotne letelice, helikoptere Mi-17 i municiju.

Šta je HIMARS?

M142 HIMARS sistem je modernizovana, lakša i agilnija verzija sistema M270 kojeg su SAD razvile 70-tih godina za svoje i savezničke snage. Sistem koji će stići u Ukrajinu ima domet od oko 80 kilometara.

Sistem može nositi šest navodećih raketa kalibra 227 milimetara ili jednu kapsulu naoružanu ATACMS taktičkom raketom dometa 300 kilometara. Za sada SAD neće u Ukrajinu isporučiti ATACMS rakete.

Sa malom posadom HIMARS se može nakon upotrebe napuniti za minutu bez pomoći drugih vozila, ali je potreban određeni trening za posadu.

Izvor: Mediji