Državljani Ukrajine bombardovani od strane sopstvene vlade u strahu da progovore

Najnoviji izveštaji iz Ukrajine koje je objavio nezavisni novinar Patrik Lankaster naglašavaju tragičnu poziciju u kojoj se nalaze stotine hiljada građana te zemlje jer se plaše da kažu istinu o krvavom sukobu koji se odvija u njihovoj naciji.

Lankaster, američki vojni veteran koji je postao ratni novinar, snimio je snimak na kojem se vidi nekoliko građana koji su žrtve ukrajinskog granatiranja, ali se plaši da kaže kameri da bombe baca ukrajinska vojska.

Građani Ukrajine u regionu Donbasa su žrtve genocida od strane ukrajinskih snaga.

Uprkos ovoj činjenici, svaki građanin Ukrajine koji kritikuje režim Zelenskog ili vojne napore nacije suočava se sa hapšenjem i bacanjem u doživotni zatvor prema predsednikovom dekretu o vojnom stanju.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, Lankaster je snimio kuću u oblasti Herson u Ukrajini koju je pogodio ukrajinski projektil.

Nekoliko meštana je potvrdilo da su granate došle sa teritorije pod kontrolom Ukrajine, a jedna žena se zapravo plašila da prizna da je vojska Zelenskog bombardovala njeno selo.

Upitana da li se rakete lansiraju iz Nikolajeva, žena je molila:

Momci, nemojte me provocirati da kažem ovaj odgovor. Niste slepi, sami vidite. Nemojte me provocirati da to kažem naglas.

U 45-minutnom izveštaju koji obeležava tri meseca ukrajinsko-ruskog rata, Lankaster je putovao kroz teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Državljani Ukrajine bombardovani od strane sopstvene vlade u strahu da progovore

Razgovarajući sa grupom mladih dama koje čekaju u redu za SIM kartice za mobilni telefon, Lankaster je pitao kako su stvari pod kontrolom Ukrajine u poređenju sa onim kako su stvari pod kontrolom Rusije.

Umešajući se u razgovor, starija žena koja je stajala sa devojkama rekla je Lankasteru:

Opasno je govoriti jer mogu da te zatvore, rekli su nam.

Nakon što je Lankaster pitao ženu šta se plaši da kaže, ona je objasnila da su građani zabrinuti zbog posledica ako glasno podrže Ukrajinu ili Rusiju jer je situacija tako neizvesna.

Nakon što je nagovorila ženu za njeno lično mišljenje o tome koju vojsku više voli da okupira svoj region, priznala je:

Rusija.

Na pitanje zašto se plaši da to kaže, žena je odgovorila:

Zato što bi nas neko plašio zatvorom.

Nakon što su čule ženino priznanje, tri mlade dame koje su stajale u blizini rekle su da se slažu i da nisu sva ukrajinska omladina protiv Rusije.

Autoritarni režim Zelenskog stavio je van zakona sve opozicione političke partije, bavi se masovnim propagandnim naporima koje finansiraju SAD i ima ukrajinske građane koji žive u strahu od slobodnog izražavanja svog mišljenja.

Izvor: Mediji