Bajden upozorio Amerikance na novu pandemiju

Predsednik Amerike Džo Bajden, dajući izjavu novinarima u utorak, upozorio je Amerikance na mogućnost nove pandemije, tvrdeći da će vladi u budućnosti trebati više novca za vakcine.  

Biće još jedne pandemije – izjavio je Bajden

Govoreći o nedavnom odobrenju vakcina protivkovida a za decu mlađu od pet godina, Bajdena je novinar upitao koliko dece može da se vakciniše pre nego što Kongres treba da odobri dodatna sredstva za vakcine.

Pa, biće dovoljno bar za ovu godine – odgovorio je Bajden.

Zaista nam je potrebno više novca. Ali, ne treba nam samo više novca za vakcine za decu; potrebno nam je više novca da planiramo sledeću pandemiju.

Nastavio je:

Biće još jedne pandemije. Moramo da razmišljamo unapred.

Ranije u svom govoru, Bajden se pohvalio da je vakcinacija američke dece „istorijska prekretnica, monumentalan korak napred“. Dodavši još da su: „Sjedinjene Države su sada prva zemlja na svetu koja nudi sigurne i efikasne vakcine protiv kovida za decu od šest meseci.”

Poznato je da deca imaju izuzetno nizak rizik od ozbiljnih komplikacija od kovida.

Studije objavljene u zemljama poput Švedske i Nemačke otkrile su nula smrtnih slučajeva od kovida kod zdrave dece uzrasta 5-18 godina.

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus napisao je u ponedeljak da njegova grupa radi na obezbeđivanju „jednakog pristupa vakcinama, testovima, tretmanima kada krene sledeća pandemija“.

Filantrop Bil Gejts je pre dve godine neslavno rekao komičaru iz establišmenta Stivenu Kolbertu da će doći do „pandemije broj dva“.

Korisnici Tvitera osudili su Bajdenovo upozorenje o „još jednoj pandemiji“ i postavili pitanje kako bi on uopšte mogao da zna ove informacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji