bajdenova-administracija-razmatra-predlog-za-okoncanje

Administracija predsednika Džoa Bajdena razmatra predlog republikanskog lidera Kevina Makartija da ukine obavezu američkoj vojsci koja se odnosi na vakcinu protiv kovida,  saopštila je u subotu Bela kuća.

Makarti, koji se bori za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, ranije je rekao za Foks njuz da je dobio dvostranački sporazum o ukidanju obaveze koja se odnosi na vakcinu protiv kovida i vojske na sastanku u Beloj kući sa Bajdenom, liderom većine u Senatu Čakom Šumerom, predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi i republikanskim liderom Senata Mičom MekKonelom.

Makarti je rekao da će biti ukinut kao deo zakona o odobrenju nacionalne odbrane vrednog 817 milijardi dolara, ili NDAA, godišnje politike za postavljanje zakona za Pentagon za koju se očekuje da će ovog meseca usvojiti Senat i Predstavnički dom.

Ali Bela kuća je saopštila da je Bajden pristao samo da razmotri tu ideju.

Lider Mekarti je to pokrenuo sa predsednikom i predsednik mu je rekao da će to razmotriti – rekla je portparol Bele kuće Olivija Dalton.

Sekretar odbrane je preporučio zadržavanje ove obaveze, a predsednik podržava njegov stav. Razgovori o NDAA su u toku.

Obaveza koja je nametnuta u avgustu 2021 i koju je nametnula bajdenova administracija, zahteva da svi pripadnici američkih službi budu vakcinisani protiv kovida.

„Znate šta sam uspeo da postignem na tom sastanku? Da bih mogao (da), videćemo u NDAA, da odustanu od obavezne vakcinacije protiv kovida za vojnike“, rekao je Mekarti, najviši republikanac u Predstavničkom domu. u intervjuu koji je emitovan kasno u petak.

Znam da ću to dobiti – rekao je Makarti.

Trenutno radimo na tome. Verujem da ćemo… to uspeti.

Na sastanku nije bilo neposrednih komentara od ostala tri lidera kongresa.

Obaveza za vakcinom protiv kovida bila je predmet intenzivnog protivljenja republikanskih konzervativaca, uključujući nekoliko poslanika u Predstavničkom domu koji prete da će blokirati Makartija da postane predsednik kada republikanci preuzmu kontrolu nad salom 3. januara.

Prema podacima Ministarstva odbrane, 3.717 marinaca, 1.816 vojnika i 2.064 mornara otpušteno je zbog odbijanja da se vakciniše. Ali savezni sudovi su ove godine blokirali vojne službe da kažnjavaju osoblje koje je odbilo vakcine na verskim osnovama.

Makarti je predstavio ugovor o obaveznoj vakcini protiv kovida kao znak kako će on voditi Predstavnički dom kao govornik. On je takođe odbacio konzervativne kritike zbog njegovog prisustva državnoj večeri u Beloj kući za francuskog predsednika Emanuela Makrona.

To su stvari koje ćemo imati sa novom republikanskom većinom – rekao je Makarti za Foks njuz.

Ako neko želi da se raspravlja o tome da li ću ja predstavljati ovu zemlju kako treba i poštovati prvog saveznika koji nam je pomogao da stvorimo ovu naciju, mislim da nemaju prava da komentarišu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji