bajdenova-administracija-zahteva-tajne-informacije-od-tvitera

Bajdenova administracija maltretira generalnog direktora Tvitera iz političkih razloga, kako nadove republikanci.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) poslala je više desetina pisama Tviteru nakon što je Ilon Mask preuzeo kompaniju, uključujući zahteve da preda imena novinara kojima je dao interne dokumente, navodi se u izveštaju koji su u utorak objavili republikanci u Kongresu.

U tri meseca nakon što je Mask preuzeo vlasništvo nad Tviterom u oktobru, FTC je poslala više od deset pisama koja su sadržala preko 350 specifičnih zahteva za informacijama, navodi se u izveštaju Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca.

U svom prvom pismu nakon što je Mask počeo da objavljuje detalje o prethodnoj saradnji Tvitera sa Belom kućom i američkim obaveštajnim agencijama, FTC je zahtevao da kompanija „identifikuje sve novinare i druge članove medija“ kojima je odobren pristup internim dokumentima.

U drugim pismima od Tvitera je zatraženo da preda svu internu komunikaciju „koja se odnosi na Ilona Maska“, i zahtevalo se da Mask objasni zašto je Džim Bejker, bivši generalni savetnik FBI-a koji je pomogao Tviteru da cenzuriše priču o laptopu Hantera Bajdena 2020., otpušten nakon milijarderovog preuzimanja.

Tajming, obim i učestalost zahteva FTC-a upućenih Tviteru sugerišu partijsku motivaciju za njegovu akciju“, napisao je komitet.

„Ne postoji logičan razlog… zašto FTC treba da zna identitete novinara koji rade na Tviteru. Ne postoji logičan razlog zašto FTC, na osnovu privatnosti korisnika, treba da analizira sve Tviterove kadrovske odluke. I nema logičnog razloga zašto je FTC-u potrebna svaka interna Tviter komunikacija o Ilonu Masku.“

U tvitu u utorak, Mask je nazvao zahtev za informacijama o novinarima „ozbiljnim napadom na Ustav od strane savezne agencije“.

FTC je u novembru objavio svoju istragu na Tviteru, navodeći da „s dubokom zabrinutošću prati nedavna dešavanja“ na platformi.

Istraga je navodno imala za cilj da ispita da li su Maskova otpuštanja, zbog kojih je radna snaga Tvitera smanjena za oko tri četvrtine, mogla da ugrozi privatnost ili bezbednost korisnika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji