Francuski Senat glasao da se podigne starosna granica za odlazak u penziju

Uprkos snažnom protivljenju sindikata i nasilnim protestima, francuski Senat i poslanici su odlučili da se starosna granica za odlazak u penziju podigne za dve godine.

Francuski sindikati obećali su da će izvršiti pritisak na vladu nakon što su senatori u četvrtak glasali za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Protesti i štrajkovi organizovani uoči usvajanja te mere već su izazvali velike poremećaje.

Kontroverzni amandman na francuski penzioni sistem odobren je sa 115 glasova za, posle više od nedelju dana razmatranja u Senatu kojim dominiraju konzervativci. Debata će se nastaviti kasnije u četvrtak kako bi se završile parlamentarne formalnosti, a francuski Senat, tj. njegova većina želi da finalizuje zakon.

Liberalni političari su izrazili svoju frustraciju nakon rezultata, a neki tvrde da će reforma „vratiti sat unazad skoro 40 godina“. U međuvremenu, sindikati su obećali da će organizovati proteste i štrajkove protiveći se zakonu.

Nemiri oko penzione reforme eskaliraju već nekoliko nedelja. Sindikati su u utorak pozvali da se zemlja „zaustavi“. Kao rezultat toga, u protekla dva dana Francuska je u suštini bila paralizovana jer su hiljade izašle na ulice da održe štrajkove i skupove širom zemlje.

Demonstranti su blokirali glavne visokoškolske ustanove, podigli barikade ispred autobuskih depoa, zaustavili saobraćaj na putevima i autoputevima i ometali isporuku goriva iz rafinerija nafte.

I sami radnici u saobraćaju su takođe stupili u štrajk, a francuski nacionalni železnički operater je izjavio da su kretanje vozova i metro operacije širom zemlje „veoma ozbiljno poremećeni“.

Od aviokompanija je takođe zatraženo da smanje redovne letove sa aerodroma Šarl de Gol i Orli u Parizu za 20%, odnosno 30%.

U utorak i sredu, procenjuje se da je skoro 1,28 miliona ljudi učestvovalo u protestima širom zemlje, prema France 24. Sindikati sada pozivaju na novi dan nacionalnih demonstracija u nedelju.

U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron je insistirao da su podizanje starosne granice za odlazak u penziju i pooštravanje uslova za punu penziju „od suštinske važnosti” zbog projektovanih deficita u sistemu u narednih 25 godina.

Ipak, reforma se pokazala duboko nepopularnom u javnosti, sa skoro 60 odsto podrške protestima protiv nje, prema anketi Elabe objavljenoj u ponedeljak.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT