Bašar el Asad: Oduprećemo se svakoj turskoj agresiji

Predsednik Sirijske Arapske Republike Bašar el Asad rekao je u intervjuu za Raša Tudej da će se njegova zemlja odupreti svakoj turskoj invaziji.

On je istakao da će u slučaju turske operacije na sirijskoj teritoriji Damask odgovoriti otporom naroda.

Naravno, otpor će biti koncentrisan u oblastima gde su raspoređene vojne snage – rekao je on, napominjući da one nisu pozicionirane u svim sirijskim oblastima.

Vojni uslovi omogućavaju direktnu konfrontaciju, i mi smo spremni da se sukobimo, dodao je on.

On je podsetio na sukob između sirijske i turske vojske 2019. godine, napominjući da je sirijska vojska uspela da uništi turske ciljeve koji su ušli na teritoriju arapske republike.

Bašar el Asad je takođe napomenuo da se Rusija suočava sa ratom koji nije povezan samo sa pitanjem širenja NATO pakta.

Rat koji traje počeo je još pre komunizma i Prvog svetskog rata – rekao je Asad. Takođe, on ističe da ruska moć danas predstavlja delimično obnavljanje međunarodne ravnoteže.

On je dodao da će uspostavljanje ravnoteže prvenstveno uticati na male zemlje, uključujući Siriju.

Podsećamo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je 1. juna novu „antiterorističku operaciju“ na severu Sirije.

Počinje nova faza formiranja „bezbednosne zone“ u Siriji, 30 kilometara od granice sa Turskom. Čistimo od terorista Tal Rifat i Manbidž – rekao je tada turski predsednik.

Po njegovim rečima, nakon toga će biti očišćene i druge oblasti koje graniče sa Turskom. Prema pisanju medija, planirano je da se operacija izvede u četiri regiona Sirije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti