Varnice među saveznicima: Bajden kritikovao Zelenskog i dobio odgovor

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski „nije hteo da sluša“ kada su američke obaveštajne službe prikupile informacije da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu.

Ništa slično nije se dogodilo od Drugog svetskog rata. Znam da je mnogo ljudi mislilo da možda preterujem, rekao je Bajden obraćajući se donatorima u Los Anđelesu na prikupljanju sredstava za Demokratsku partiju.

On je dodao da je znao da SAD imaju informacije da će ruski predsednik Vladimir Putin preći granicu, prenosi AP.

Nije bilo sumnje, ali Zelenski nije hteo da čuje, rekao je Bajden.

On je priznao da je mogućnost ruske invazije u punom obimu mnogima izgledala naduvana.

Razumem zašto to nisu hteli da čuju, rekao e Bajden.

Potparol Zelenskog odgovorio Bajdenu

Predsednik Vladimir Zelenski zatražio je preventivne sankcije Rusiji pre velike invazije na Rusiju, ali partneri „nisu hteli da čuju“, izjavio je portparol predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov .

On je tako prokomentarisao navode američkog predsednika da Zelenski zimus navodno „nije želeo da čuje“ upozorenja o ruskoj invaziji velikih razmera.

Nikiforov je podsetio da je u to vreme Zelenski imao tri ili četiri telefonska razgovora sa Bajdenom, a lideri su tada detaljno razmenili stavove i procene situacije.

„Zbog toga, fraza „nije želeo da čuje“ verovatno treba da se razjasni. Osim toga, ako se sećate, predsednik Ukrajine je pozvao partnere da uvedu paket preventivnih sankcija kako bi podstakli Rusiju da povuče trupe i deeskalira situaciju. I tu možemo da kažemo da naši partneri.“nisu hteli da nas čuju“, dodao je portparol Zelenskog.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP