Bela knjiga o tajvanskom pitanju: Tajvan je deo Kine koji je potvrđen reolucijom UN

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine objavile su danas belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“ kako bi se ponovila činjenica da je Tajvan deo Kine.

Bela knjiga je objavljena i da bi se demonstrirala rešenost Komunističke partije Kine i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, te da bi se naglasila pozicija i politika Partije i kineske Vlade u novoj eri, javio je Kineski međunarodni radio.

Tajvan je od davnina pripadao Kini. Ova tvrdnja ima čvrstu osnovu u istoriji – navodi bela knjiga i podseća da je rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mesto sumnji i priznat je širom sveta.

Princip jedne Kine predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa, navodi se u beloj knjizi.

Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine. Ovo je nesporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dela Kine je nepromenjiv – sadrži napisano bela knjiga

Dodaje se da je Komunistička partija Kine posvećena istorijskoj misiji rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine. Pod njenim odlučnim vođstvom, ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza radili su zajedno na deeskalaciji tenzija širom ovog moreuza. Oni su krenuli putem mirnog razvoja i napravili mnoge pomake u poboljšanju odnosa dve obale.

Saga o napretku

Pod rukovodstvom Komunističke partije Kine postignut je veliki napredak u odnosima dve obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija, posebno otkako je okončano otuđenje dve strane. Povećana razmena, šira saradnja i bliže interakcije doneli su praktične koristi ljudima na dve obale, posebno onima na Tajvanu. Ovo u potpunosti pokazuje da su prijateljstvo i saradnja između dve obale obostrano korisni – piše u beloj knjizi.

U dokumentu se napominje da su razvoj i napredak Kine, posebno velika dostignuća tokom četiri decenije reformi, otvaranja i modernizacije, imali veliki uticaj na istorijski proces rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarivanje potpunog nacionalnog ujedinjenja.

Krive Demokratsku stranku

Postupci vlasti Demokratske progresivne stranke doveli su do napetosti u odnosima dve obale Tajvanskog moreuza, ugrožavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje. To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja – navodi se u beloj knjizi.

Ukazuje se da su spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju dve obale i podrilo mir i stabilnost u Azijsko-pacifičkom regionu, što je u suprotnosti sa osnovnim globalnim trendovima mira, razvoja i saradnje.

Mirno ujedinjenje ili upotreba sile

U dokumentu se ističe da su mirno ujedinjenje i „jedna zemlja, dva sistema“ osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja.

Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere. Ovo je da se zaštitimo od spoljnog miješanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednja mera preduzeta pod ubedljivim okolnostima – ističe se u beloj knjizi.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Agencije