Rasprava Južne Koreje i Kine oko američkog raketnog štita

Rasprava između Kine i Južne Koreje desila se u četvrtak oko američkog odbrambenog raketnog štita, preteći da potkopa napore nove vlade u Seulu da prevaziđe dugogodišnje bezbednosne razlike.

Neslaganje oko sistema odbrane područja na velikim visinama (THAAD) koji je instaliran u Južnoj Koreji pojavio se nakon očigledno nesmetane prve posete južnokorejskog ministra spoljnih poslova Kini ove nedelje.

Kina je, tvrdeći da bi moćni radar THAAD-a mogao da zaviri u njen vazdušni prostor, obuzdala trgovinu i kulturni uvoz nakon što je Seul najavio njegovo raspoređivanje 2016. godine, zadavši veliki udarac uveliko teškim odnosima.

Visoki zvaničnik u predsedničkoj kancelariji Južne Koreje rekao je novinarima u četvrtak da je THAAD sredstvo za samoodbranu i da nikada ne može biti predmet pregovora, nakon što je Kina zahtevala da Južna Koreja više ne raspoređuje baterije i ograniči upotrebu postojećih.

Predsednik Jun Suk-ieol, smatrajući sistem ključnim za suzbijanje severnokorejskih projektila, obećao je da će odustati od obećanja prethodne vlade da neće povećavati raspoređivanje THAAD-a, i da neće učestvovati u globalnom raketnom štitu predvođenom SAD ili stvoriti trilateralni vojni savez koji uključuje Japan.

Tokom kampanje, konzervativni Jun je obećao da će kupiti još jednu THAAD bateriju, ali od kada je stupila na dužnost u maju, njegova vlada se fokusirala na ono što zvaničnici nazivaju „normalizacijom“ rada postojećeg sistema koji je u vlasništvu i kojim upravljaju SAD.

Rasprava Južne Koreje i Kine oko američkog raketnog štita otežava trenutnu situaciju

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin i njegov kineski kolega Vang Ji, na sastanku u utorak, istražili su načine za ponovno otvaranje pregovora o denuklearizaciji sa Severnom Korejom i nastavak izvoza kulture, poput K-pop muzike i filmova, u Kinu.

Portparol Vang je u sredu rekao da su se njih dvoje „složili da ozbiljno shvate legitimne zabrinutosti jedni drugih i da nastave da razborito rešavaju i pravilno upravljaju ovim pitanjem kako bi bili sigurni da ono ne postane kamen spoticanja za zdrav i stabilan rast bilateralnih odnosa“.

Kineski portparol je na brifingu rekao da raspoređivanje THAAD-a u Južnoj Koreji „podriva kineski strateški bezbednosni interes“.

Park je, međutim, rekao Vangu da se Seul neće pridržavati sporazuma iz 2017, nazvanog „tri broja“, jer to nije formalno obećanje ili sporazum, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Kina takođe insistira da se Južna Koreja pridržava „jednog ograničenja“, ograničavanja upotrebe postojećih THAAD baterija. Južna Koreja nikada nije priznala taj element, ali je u sredu Vangov portparol naglasio da Kina pridaje značaj stavu „tri broja i jedno ograničenje”.

Ministar odbrane Li Jong-sup rekao je da se politika o THAAD-u neće promeniti zbog protivljenja Kine i da se radar sistema ne može koristiti protiv Kine.

„Trenutna baterija nije strukturisana da igra bilo kakvu ulogu u odbrani SAD, već je smeštena na lokaciji gde može da brani samo Korejsko poluostrvo“, rekao je on novinarima.

Tokom Parkove posete istočnom lučkom gradu Ćingdao, Global Times  pohvalio je Juna što je pokazala „nezavisnu diplomatiju i racionalnost prema Kini“ tako što se nije sastala licem u lice sa predsednicom Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi kada jebila u poseti a prošle nedelje .

List je, međutim, upozorio da je pitanje THAAD-a „velika skrivena opasnost koja se ne može izbeći u odnosima Kine i Južne Koreje“.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji