Belgija danas gasi jedan nuklearni reaktor

Prema belgijskom zakonu o nuklearnom povlačenju, nuklearni reaktor Doel 3 prestaće da radi u petak nakon 40 godina rada.

Šezdesetih godina prošlog veka Belgija je odabrala nuklearnu energiju da proizvodi deo svoje električne energije jer više nije bilo moguće zadovoljiti rastuću potražnju za energijom samo fosilnim gorivima. Tako su izgrađena četiri nuklearna reaktora u Doelu i tri u Tihangeu.

Reaktor Doel 1 počeo je sa radom početkom 1975. godine, a kasnije te godine je usledio i Doel 2. Doel 3 je pušten u rad 1982. godine, a Doel 4 je završen sredinom 1985. godine.

Danas će Doel 3 biti isključen sa električne mreže u skladu sa zakonom o postupnom ukidanju nuklearne energije. Ovo je prvi put da se reaktor gasi u Belgiji i to dolazi dok cene energije rastu i pred tešku zimu.

Spremali smo se za ovo četiri godine – rekao je Peter Moens, direktor lokacije nuklearne elektrane Doel.

Ukupna snaga elektrane Doel je 2.935 megavata (MV), u poređenju sa 3.008 MV za Tihange. Dve elektrane zajedno predstavljaju 50% godišnje potrošnje električne energije u zemlji, što je ekvivalentno 42 milijarde kVh.

Doel 1 i 2, koji su ranije trebalo da budu ugašeni, produženi su za još 10 godina i sada bi trebalo da budu ugašeni 2025.

Belgija je pristala da produži životni vek Doela 4 za deset godina nakon što je trebalo da bude zatvoren 2025. Izmena zakona iz 2003. biće izglasana u parlamentu krajem 2023. godine.

Suočeni sa trenutnom energetskom krizom, u saveznoj vladi je bilo razgovora o odlaganju priprema za demontažu Doela 3(nuklearni reaktor) kako bi se zadržala mogućnost ponovnog pokretanja ako bude potrebno.

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden je prošle nedelje zatražila od FANC-a (Federalne agencije za nuklearnu kontrolu) izveštaj o mogućnosti odlaganja operacija koje bi bile nepovratne, po ugledu na Nemačku, čija je vlada odlučila da zadrži dve velike nuklearne elektrane u rezervi do sledećeg proleća.

U teoriji, odlaganje je moguće. Kada se Doel 3 isključi iz mreže, faza gašenja će početi sa periodom od pet do šest godina tokom kojeg se reaktor istovaruje, gorivni elementi se hlade i infrastruktura dekontaminira kako bi se otarasile sve radioaktivne čestice.

Tokom ove petogodišnje faze se ne dešavaju tehnički nepovratne operacije – objašnjava Moens. To će biti slučaj samo u sledećoj fazi, fazi demontaže.

Međutim, odlaganje ili poništavanje procesa koji je pripreman četiri godine ne bi bilo „ni mudro ni preporučljivo“ iz tehničkih, kao ni iz organizacionih razloga, rekao je direktor Doela. Naručivanje goriva, na primer, trajalo bi 36 meseci, a obuka operatera za upravljanje Doelom trajala bi tri godine.

Ni nas nisu pitali. Nemamo nameru da ponovo pokrenemo reaktor. Ne improvizujem sa nuklearnom bezbednošću – rekao je Moens.

U četvrtak, tokom plenarne sednice Komore, belgijski ministar energetike Tine van der Straeten branio je gašenje  reaktora, rekavši da će proizvodni kapacitet i dalje biti dovoljan.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji