Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni karantin za majmunske boginje. Otkriveni slučajevi u još tri zemlje

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni 21-dnevni karantin za pacijente sa majmunskim boginjama jer su se slučajevi bolesti, tipično endemične za Afriku, proširili širom sveta.

Majmunske boginje koje se šire svetom posebno su se izdvojile od ostalih bolesti jer se pretežno šire u određenoj populaciji i to bliskim kontaktom među muškom populacijom.

Zdravstvene vlasti u Belgiji uvele su mere u petak nakon što je zemlja prijavila treći slučaj virusa.

Od ponedeljka, zemlja je zabeležila četiri lokalna slučaja; Potvrđenih globalnih infekcija trenutno ima preko 200, a ovaj broj je svakim danom sve veći.

Belgijske obavezne mere primenjuju se samo na pacijente sa potvrđenom infekcijom.

Frankenfud: Britanija koristi Bregzit za razvoj useva „uređivanjem gena“

Bliski kontakti nisu obavezni da se samoizoluju, ali se ohrabruju da ostanu na oprezu, posebno ako su u kontaktu sa ugroženim ljudima.

Zaražene osobe će morati da idu u kontaktnu izolaciju dok povrede ne zarastu (o tome će dobiti konkretna uputstva od lekara koji ih leči) – navodi se u verziji vladinog saopštenja.

U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo je saopštilo da oni koji imaju visok rizik od zaraze bolesti treba da se samoizoluju 21 dan. To uključuje kontakte u domaćinstvu ili medicinske radnike koji su možda došli u kontakt sa zaraženim pacijentom.

Sem: SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Belgija, Portugal i Holandija imaju sve potvrđene slučajeve.

Jutros je objavljeno da su se majmunske boginje pojavile i u Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Češka i Slovenija su takođe prijavile svoje prve slučajeve u utorak, pridruživši se 18 drugih zemalja u otkrivanju virusa izvan svoje uobičajene baze u Africi.

Očekuje se da će taj broj još rasti, ali stručnjaci kažu da je ukupan rizik za opštu populaciju i dalje nizak.

Simptomi često uključuju groznicu i osip – ali infekcija je obično blaga.

U UAE, zdravstveni zvaničnici objavili su da je otkriven slučaj kod putnika koji je nedavno posetio zapadnu Afriku i koji je sada na lečenju.

Tamošnje vlasti kažu da su „potpuno spremne“ da se nose sa bilo kojom epidemijom, dodajući da su uspostavljeni protokoli ranog nadzora za otkrivanje bolesti.

Izvan Afrike sada ima 237 potvrđenih i sumnjivih slučajeva majmunskih boginja, a zdravstvene vlasti širom sveta objavile su planove za obuzdavanje virusa.

Ruski diplomata upozorava na globalnu „sajber konfrontaciju“

Planirane vakcinacije odraslih koji su bili izloženi

Nemačka kaže da je naručila do 40.000 doza vakcine Imvanex, koja se koristi za lečenje malih boginja, ali je takođe efikasna protiv majmunskih boginja – da bude spremna u slučaju da se epidemija pogorša.

Svako ko je već bio vakcinisan vakcinom protiv malih boginja pre mnogo godina u okviru globalne borbe za iskorenjivanje bolesti trebalo bi da ima postojeći imunitet, rekli su nemački zdravstveni zvaničnici. Ali dodaju da stariji tretman ima više neželjenih efekata, tako da danas nije pogodan za borbu protiv majmunskih boginja.

A u Francuskoj, koja je otkrila tri slučaja, zvaničnici su najavili ciljanu kampanju vakcinacije odraslih koji su nedavno bili izloženi.

Tamošnje vlasti preporučuju da se vakcina da u roku od četiri dana od izlaganja, ali i do 14 dana nakon toga ako je potrebno.

U Engleskoj su zvaničnici u utorak objavili da je otkriveno još 14 slučajeva virusa, čime je ukupan broj slučajeva u Velikoj Britaniji porastao na 71.

Majmunske boginje se obično povezuju sa putovanjima u centralnu ili zapadnu Afriku, ali neki od slučajeva koji su se desili van ovih zemalja nisu bili povezani sa putovanjem.

Ne širi se lako među ljudima

Ako se zarazite majmunskim boginjama, obično je potrebno između pet i 21 dan da se pojave prvi simptomi.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost.

Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze, pomalo kao vodene boginje, pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: CNBC/BBC