Ruski diplomata upozorava na globalnu „sajber konfrontaciju“

Vasilij Nebenzia, ruski predstavnik pri Ujedinjenim nacijama (UN), optužio je zapadne demokratije da su jednostrane i da utiču na javnost da negativno razmišlja o njegovoj zemlji, nazivajući to „rusofobičnom informativnom kampanjom“, navodi Business Insider.

Nebenzia, koji je govorio u ponedeljak na brifingu Saveta bezbednosti UN, rekao je da Zapad pokušava da ugasi ruske „alternativne poglede” i izgradi „sajber totalitarizam” protiv njegove zemlje.

Države koje sebe nazivaju ‘zajednicom demokratija’ u stvari grade sajber totalitarizam – rekao je Nebenzia.

Nebenzia je takođe osudio Ukrajinu zbog toga što je dozvolila dobrovoljnoj sajber vojsci da se bori protiv Rusije na mreži, kao i da cilja na ruske i beloruske objekte.

Davos: Soroš kaže da je u Ukrajini možda započeo Treći svetski rat

 

Ukrajinsku sajber armiju čine programeri, sajber specijalisti, dizajneri, autori tekstova i trgovci.

Kolege, vi stvarate nekontrolisane sajber trupe koje će savladati svoje veštine u Ukrajini napadajući Rusiju, ali se neće zaustaviti na tome – rekao je Nebenzija.

Ruski diplomata je takođe optužio zapadne zemlje za „militarizaciju digitalnog domena“, što je uporedio sa nuklearnim ratom.

Prijatno jutro i srećniji dan – IEM Vedski Dnevni Savetnik

 

Još jednom vas pozivam da razmislite o opasnosti od uvlačenja sveta u sajber konfrontaciju koja nije ništa manje opasna od upotrebe oružja za masovno uništenje – rekao je Nebenzia.

Takođe je zahtevao da Zapad „demilitarizuje informacioni prostor“, dodajući da će Rusija odgovoriti na svaki sajber napad na njegovu zemlju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Business Insider