beloruski-zvanicnik-zapad-nam-nije-ostavio-drugog-izbora

Zapadne zemlje nisu ostavile Belorusiji drugog izbora osim da rasporede rusko taktičko nuklearno oružje i bolje bi bilo da vode računa da ne „pređu crvene linije“ u ključnim strateškim pitanjima, rekao je u nedelju visoki beloruski zvaničnik.

Aleksandar Volfović, državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije, rekao je da je logično da je oružje povučeno nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, pošto su Sjedinjene Države dale bezbednosne garancije i nisu uvele sankcije.

„Danas je sve srušeno. Sva obećanja su zauvek nestala,“ rekao je Volfović u intervjuu na državnoj televiziji, citirala je novinska agencija Belta.

Belorusija, koju od 1994. godine vodi predsednik Aleksandar Lukašenko, najverniji je saveznik Rusije među bivšim sovjetskim državama.

Rusija je prošle nedelje napredovala sa odlukom da rasporedi taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji u cilju postizanja konkretnih sigurnosnih mera, jer kako je naveo zvaničnik zapad nije ostavio drugog izbora.

Pročitajte još:

Rusija kaže da je njena „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini imala za cilj da se suprotstavi onome što kaže da je nagon „kolektivnog zapada“ da vodi posrednički rat i nanese poraz Moskvi.

„Raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije je stoga jedan od koraka strateškog odvraćanja. Ako u glavama zapadnih političara ostane bilo kakav razlog, oni, naravno, neće preći ovu crvenu liniju“, rekao je Volfović.

On je rekao da će svako pribegavanje upotrebi „čak i taktičkog nuklearnog oružja dovesti do nepovratnih posledica“.

Lukašenko je prošle nedelje rekao da je oružje već u pokretu, ali još nije jasno kada će biti postavljeno.

Sjedinjene Države su osudile potencijalno raspoređivanje nuklearnog oružja u Belorusiji, ali kažu da njihov stav o upotrebi takvog oružja nije promenjen.

Zapadne sankcije su uvedene Belorusiji mnogo pre ruske specijalne operacije u vezi sa Lukašenkovim suzbijanjem ljudskih prava, posebno represijom masovnih protesta protiv, kako su njegovi protivnici rekli da je njegov namešteni reizbor 2020.

Nakon nezavisnosti od sovjetske vlasti, Belorusija, Ukrajina i Kazahstan pristale su da njihovo oružje bude uklonjeno i vraćeno Rusiji u okviru međunarodnih napora da se obuzda širenje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji