juzna-koreja-stremi-da-postane-jedan-od-najvecih

Južna Koreja koristi ugovor o oružju vredan 13,7 milijardi dolara sa Poljskom, kako bi postavila temelje za vojno-industrijski moćni duet za koji se odbrambene kompanije dve nacije nadaju da će nahraniti evropsku glad za oružjem daleko u budućnosti.

Prodaja oružja u Južnoj Koreji skočila je na više od 17 milijardi dolara u 2022. sa 7,25 milijardi dolara prethodne godine, prema njenom ministarstvu odbrane, pošto su se zapadne zemlje borile da naoružaju Ukrajinu, a tenzije su rasle u drugim žarišnim tačkama kao što su Severna Koreja i Južno kinesko more.

Sporazum o naoružanju sa Poljskom, ključnom članicom NATO-a, prošle godine je uključivao stotine raketnih bacača Chunmoo, tenkova K2, samohodnih haubica K9 i borbenih aviona FA-50.

Vrednost i broj oružja koji je uključen u dogovor izdigo ih je među najvećim odbrambenim igračima na svetu.

Južnokorejski i poljski zvaničnici kažu da će im njihovo partnerstvo pomoći da osvoje evropsko tržište oružja čak i nakon ukrajinske situacije, pri čemu Seul obezbeđuje oružje visokog kvaliteta brže od drugih zemalja, a Poljska nudi proizvodne kapacitete za prodaju u Evropu.

Rojters je razgovarao sa 13 rukovodilaca kompanija i vladinih zvaničnika, uključujući one koji su direktno uključeni u dogovor, koji su rekli da aranžman pruža plan za korišćenje međunarodnih javno-privatnih partnerstava i konzorcijuma kako bi se proširio domet Seula i ostvarila njegova ambicija da bude jedno od najvećih dobavljača oružja na svetu.

„Češka Republika, Rumunija, Slovačka, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i drugi su razmišljali o kupovini odbrambenih proizvoda samo u Evropi, ali sada je više poznato da možete kupiti po niskoj ceni i da vam ih brzo isporuče Korejske kompanije“, rekao je O Kijvan, direktor Hanwha Aerospace-a koji je bio uključen u sporazum sa Poljskom.

Južnokorejske kompanije ne otkrivaju jedinične cene za svoje oružje, koje se često prodaje uz pomoćna vozila i rezervne delove.

Hanwha Aerospace je već imao 55% udela na globalnom tržištu haubica, broj koji će se, prema istraživanjima kompanije NH Research & Securities, povećati na oko 68% sporazumom sa Poljskom.

Sporazumom su uspostavljeni konzorcijumi južnokorejskih i poljskih kompanija koji će proizvoditi oružje, održavati borbene avione i obezbediti okvir za eventualno snabdevanje drugih evropskih država, rekao je Lukaš Komorek, direktor Kancelarije za izvozne projekte u državnoj Poljskoj grupi za naoružanje (PGZ).

To će uključivati proizvodnju južnokorejskog oružja po licenci u Poljskoj, rekli su zvaničnici u Seulu i Varšavi.

Planovi predviđaju da 500 od 820 tenkova i 300 od 672 haubice budu izgrađene u poljskim fabrikama počevši od 2026.

„Ne želimo samo da igramo ulogu podizvođača, dobavljača tehnološkog transfera i kupca“, rekao je Komorek. „Možemo i da stvorimo sinergiju i da iskoristimo svoja iskustva za osvajanje evropskih tržišta.“

Pročitajte još:

Saš Tusa, analitičar za odbranu i vazduhoplovstvo u britanskoj agenciji Partners, rekao je da, iako obe zemlje imaju dobro uspostavljenu odbrambenu industriju, dugoročni planovi će se suočiti sa preprekama. Politički vetrovi bi mogli da se promene, rekao je, smanjujući potražnju za oružjem kao što su haubice i tenkovi.

Čak i ako se proizvodnja i potražnja zadrže, evropske zemlje bi mogle hteti sopstvene poslove sa Južnom Korejom u skladu sa onim što ima Poljska, sporazume o koprodukciji koji bi mogli da stvore radna mesta i stimulišu industriju, rekao je Tusa.

„To bi moglo da funkcioniše za neke zemlje u veoma, veoma malom obimu“, dodao je on o prodaji oružja u Južnoj Koreji uz posredovanje Poljske, govoreći o izazovima sa kojima bi se zajednička operacija mogla suočiti.

Zvaničnici u Seulu rekli su medijima da su predložili Poljskoj da tamo proizvodi južnokorejsko oružje kako bi se lakše isporučilo evropskim kupcima.

„Korejska vlada promoviše vojnu diplomatiju i saradnju u oblasti odbrane kako bi se odnos sa zemljom kupcem mogao razviti u razna partnerstva koja ne predstavljaju samo odnos prodavac-kupac“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje.

O je rekao da Hanwha Aerospace ima uspešne aranžmane za deljenje tehnologije u Indiji, Egiptu i Turskoj.

Zbog toga, mislim da nema mnogo razloga za brigu o kapacitetu – rekao je on.

Sporazum o oružju 2022. počeo je tako što su južnokorejske kompanije potpisale okvirni sporazum sa poljskom vladom. Te kompanije su formirale konzorcijume sa PGZ-om i njegovim filijalama, koji su potpisali konačni ugovor sa poljskom vladom, rekao je on.

„Imamo samo jedan entitet, jedan veliki konzorcijum koji predstavlja ceo projekat iz perspektive industrije“, rekao je Komorek, napominjući da je posao obuhvatao mnogo projekata.

U protekloj godini, Južna Koreja je lansirala svoju prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje, videla je prvi let svog domaćeg dizajniranog lovca KFX i najavila milijarde dolara u poslovima.

„Za većinu drugih zemalja to bi bio plan za čitavu deceniju“, rekao je jedan izvršni direktor jedne evropske odbrambene firme, govoreći anonimno zbog osetljivosti tog pitanja. „Dugo smo potcenjivali Koreju.“

Prodaja oružja u Aziji, koja je činila 63% njenog izvoza odbrane od 2018-2022, prema SIPRI-ju, dolazi usred regionalnog gomilanja oružja izazvanog zabrinutošću za bezbednost i rivalstvom između SAD i Kine.

Južna Koreja razvija svoj borbeni avion KFX sa Indonezijom, a poljski lideri su signalizirali interesovanje za taj projekat.

Malezija je ove godine kupila skoro milijardu dolara u FA-50, a Južna Koreja je u trci da dobije ugovor vredan 12 milijardi dolara za snabdevanje sledećeg australijskog borbenog vozila za pešadiju.

„Azijske zemlje vide nas kao veoma atraktivnog partnera za odbrambene poslove, jer svi nastojimo da se zaštitimo od rastućih tenzija“, rekao je diplomata u Seulu. „Mi smo saveznik SAD, ali ne i SAD.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji