Benet poziva svet da reaguje jer je Iran blizu proizvodnje nuklearne bombe

Premijer Izraela Naftali Benet upozorio je u intervjuu za britanski Telegraf da se Iran opasno primiče proizvodnji nuklearnog oružja.

„Iran obogaćuje uranijum neviđenom brzinom i opasno je blizu da se dočepa nuklearnog oružja“, rekao je Benet, u vreme kada je napetost između Irana i Zapada pojačana.

Izraelski lider je pozvao međunarodnu zajednicu da se pridruži Izraelu i pojača pritisak protiv iranskog nuklearnog programa i ambicija.

„Bez pritiska Zapada, islamski režim u Iranu bi mogao brzo da se dočepa nuklearne bombe. Svet mora zauzeti čvrst stav i reći islamskom režimu u Iranu – ne nuklearke, ne sankcije. Iranski nuklearni program neće stati dok ne bude zaustavljen“, upozorio je Benet.

U članku Telegrafa je takođe navedeno da je Izrael zatražio od Velike Britanije da uspostavi mehanizam za iniciranje oštrijih sankcija protiv Irana ako se nastave trenutna nuklearna nastojanja.

Telegraf je objavio da taj mehanizam ne bi bio vezan ni za jedan mogući budući sporazum između Teherana i Zapada.

Benet je dao intervju britanskom listu, pošto je Agencija UN za atomsku energiju (IAEA) u sredu zvanično osudila Iran zbog nuklearnog programa.

Islamska Republika je nekoliko sati ranije rekla da je isključila neke kamere agencije za nadgledanje nuklearnih postrojenja.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Rosi je ocenio da zbog uklanjanja 27 kamera inspektori možda neće moći da prate napredovanje Teherana u obogaćivanju uranijuma do nivoa oružja.

Rosi je takođe rekao da će to biti „fatalan udarac“ pregovaračima o obnovi nuklearnog sporazuma velikih sila sa Teheranom.

Iran je u četvrtak objavio da je počeo da ubrizgava gas u novoinstalirane, unapređene centrifuge za obogaćivanje uranijuma, navodno u skladu sa međunarodnim propisima.

Istog dana je agencija rekla da ju je Teheran obavestio o planu da instalira dve nove kaskade unapređenih centrifuga u podzemnom postrojenju Natanc, što će omogućiti brzo obogaćivanje više uranijuma, preneli su izraelski mediji izveštaje novinskih agencija.

Iran je 2015. godine postigao sporazum o ograničavanju nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija.

Tadašnji predsednik Donald Tramp je tri godine kasnije povukao svoju zemlju iz tog sporazuma.

Teheran poriče da teži nuklearnoj bombi, ali su evropske zemlje izrazile zabrinutost zbog obnove iranskih nuklearnih aktivnosti, otkako su SAD ponovo počele da uvode sankcije protiv Irana.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporzuma počeli su aprilu 2021. sa ciljem da mu se ponovo pridruže SAD, ukinu sankcije i Iran vrati na dogovorena ograničenja.

Ti pregovori su međutim u zastoju proteklih meseci i najviši diplomata EU Žozep Borel upozorio je da se mogućnost za povratak sporazumu sužava.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji