Bil Gejts: "Samo" 20 miliona mrtvih širom sveta

Bil Gejts, veliki poznavalac zaraznih bolesti, još veći filantrop i jedan od najbogatijih ljudi na planeti, u najnovijem prezentovanju njegovog ličnog mišljenja, jer on ipak zna najbolje o virusima.

Gejts je u najnovijim izlivima mudrosti, tokom samita TIME 100 u Njujorku, u utorak, obrazložio svoje mišljenje koliko smo imali sreće sa kovidom i stopom smrtnosti samog virusa.

Cena pandemije je zapanjujuća, kako u pogledu ljudskih života, tako i u pogledu ekonomske aktivnosti.

Ali Bil Gejts veruje da je čovečanstvo srećno što virus nije bio još razorniji.

Moram da kažem, s obzirom na broj žrtava ove pandemije, 20 miliona mrtvih širom sveta, milion u SAD, i moglo je biti mnogo fatalno. Upravo smo imali sreće da je stopa smrtnosti po slučaju bila oko 0,2% – rekao je Gejts novinarki Tajma tokom samita TIME 100.

Dok je zvanični globalni broj umrlih od kovida oko 6,3 miliona, stručnjaci procenjuju da je stvarni broj umrlih mnogo veći. U maju je Svetska zdravstvena organizacija procenila da je bilo oko 14,9 miliona viška smrtnih slučajeva povezanih sa pandemijom 2020. i 2021. godine.

Gejts je upozorio da ne treba računati na sličnu sreću tokom sledeće globalne pandemije.

S obzirom na to koliko je pandemija kovida destabilizovala svet, ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali sa mnogo većom stopom smrtnosti – recimo, 5% – to bi mogao biti „kraj društva“ – rekao je Gejts.

Šanse za još jednu pandemiju u narednih 20 godina, bilo prirodne ili namerne, rekao bih, su preko 50 odsto – rekao je on.

Takvo upozorenje je posebno uznemirujuće.

Iako Gejts nije bio stidljiv da podiže uzbunu kada je svet u opasnosti, kao na primer, 2015. godine, kada je upozorio da svet nije spreman za izbijanje virusa. U stvari, on je više puta tvrdio da pandemije nisu neizbežne.

Veliki filantrop se zalaže za poboljšanje tehnologija, uključujući vakcine, terapije i dijagnostiku; izgradnja zdravstvenih sistema; i poboljšanje globalnog praćenja bolesti.

U intervjuu za TIME, Gejts je naglasio da su ove promene neophodne i u bogatim i u siromašnim zemljama. Kako bi se obezbedilo da naučnici svuda imaju resurse koji su im potrebni da podignu crvene zastave o rastućim epidemijama. Te da ih stave pod kontrolu u roku od samo 100 dana.

Kako bi poboljšao globalno praćenje bolesti, Gejts se zalaže za stvaranje, kako on naziva, tima za „Globalni odgovor na epidemiju i mobilizaciju“. Koji bi se sastojao od 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti i kojim bi upravljala Svetska zdravstvena organizacija.

Između ostalih aktivnosti, grupa bi pomogla u vođenju vežbi o izbijanju bolesti u zemljama kako bi se testirala njihova spremnost.

Finansiranje takvog tima koštalo bi otprilike milijardu dolara godišnje – rekao je Gejts.

Ali, kako on kaže – primetio je, s obzirom na društvenu cenu kovida, to je jeftiniji način da se zaustavi još jedna pandemija.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: TIME