biotehnoloska-kompanija-greskom-obavestila

Grail, biotehnološka kompanija sa sedištem u Kaliforniji, greškom je obavestila oko 400 svojih klijenata da bi mogli imati rak.

Biotehnološka kompanija je za ovo okrivila grešku u softveru.

CBS News izveštava da je greška dovela do toga da je 400 klijenata pogrešno obavešteno da možda imaju rak od strane biotehnološke kompanije Grail.

Kompanija, koja je dobro poznata po svom Galleri testu krvi, koji može da identifikuje preko 50 različitih tipova raka, okrivila je problem konfiguracije softvera.

Galleri test od 949 dolara se promoviše kao revolucionarno sredstvo u borbi protiv raka.

Ali neki kupci su primili pismo u kojem je netačno navedeno da je pronađen signal raka, što je dovelo do nepotrebne brige i konfuzije.

Pročitajte još:

Preduzeće je utvrdilo da je grešku prouzrokovao softverski problem sa njihovim dobavljačem, PWN Health. Problem je navodno nastao zbog „pogrešne konfiguracije naše platforme za angažovanje pacijenata koja se koristi za slanje šablonskih odgovora pojedincima“, objasnio je predstavnik PWN Health-a. Oni su od tada dodali nove procese kako bi sprečili ponavljanje greške.

Grail je pokušao odmah da reši problem.

„Nakon što je obavešten o incidentu, Grail je odmah započeo kontakt telefonom ili e-poštom sa svim pojedincima koji su primili pismo PWNHealth-a, a mi smo nastavili naše napore sve dok nismo potvrdili da smo uspešno kontaktirali svakog pojedinca putem telefona, e-pošte ili pisma“, izjavila je portparolka kompanije.

Zanimljivo je da je više od polovine netačnih pisama poslato klijentima čija krv još nije uzeta za Galleri test.

Kompanija je brzo stavila do znanja da nema problema sa rezultatima Galleri laboratorijskih testova.

Uprkos ozbiljnosti greške, Grail je izjavio da nije obavešten ni o kakvim izveštajima o šteti pacijenata ili negativnim ishodima kao rezultat netačnih slova. Sa sposobnošću da identifikuje oblike raka koji se obično ne pregledaju, kao što su oni u žučnoj kesi i pankreasu, kompanija nastavlja da pozicionira svoj Galleri test kao dodatak uobičajenim testovima za pojedinačne karcinome, za stanja poput raka debelog creva ili dojke.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji