fbi-zahtevao-od-tvitera-da-ukloni-ruske-i-pro-ruske-naloge

FBI je zatražio od Tvitera da ukloni više od 160 naloga za koje ukrajinski obaveštajci tvrde da „šire strah i dezinformacije“, prema procurelim imejlovima koje je video reporter Aron Mate.

FBI je takođe zatražio od Tvitera da Kijevu prosledi lične podatke ovih naloga.

Specijalni agent FBI-a Aleksandar Kobzanec, koji se nalazi u američkoj ambasadi u Kijevu, obratio se rukovodiocima Tvitera prošlog marta, prosleđujući im „listu naloga koje sam tokom nekoliko nedelja dobio od Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)“, navodi se u saopštenju koji je Mate objavio u sredu.

Priloženi dokument, koji je sastavila SBU, uključivao je 163 Tviter naloga.

Među njima su bili nalozi koji pripadaju RT-u i drugim ruskim medijima, kao i američkim i kanadskim novinarima, uključujući i Mate.

Ovi nalozi, navodi SBU, „korišćeni su za širenje dezinformacija i lažnih vesti da netačno odražavaju događaje u Ukrajini“.

„Da bismo zaustavili rusku agresiju na informativnom frontu“, piše SBU, „ljubazno vas molimo da preduzmete hitne mere za blokiranje ovih Tviter naloga i da nam dostavite korisničke podatke navedene prilikom registracije“.

Zahtev nije ispoštovan kako je SBU želela.

Tadašnji šef odeljenja za poverenje i bezbednost Tvitera, Džoel Rot, odgovorio je Kobzanecu da će istražiti naloge na „neautentičnost“ i da će samo suspendovati te skrivene veze. Malo je verovatno da su novinari koji pokrivaju sukob sa proruskim stavom kršili naša pravila, napisao je on.

Pročitajte još:

Mate je pitao Kobzaneca da li je proverio listu SBU pre nego što je poslao na Tviter i da li je nakon toga revidirao svoj rad sa SBU. Agent mu nije odgovorio. Isto tako, FBI je odbio da komentariše na pitanje da li je njegova „’pomoć Ukrajini’ podrazumevala cenzuru novinara“.

Od 163 naloga koje je imenovao SBU, 34 su suspendovana, a 20 od tada izbrisano.

Pre nego što je Ilon Mask kupio Tviter prošlog oktobra, Rot i drugi rukovodioci su redovno komunicirali sa američkim obaveštajnim agencijama i vladinim odeljenjima, i često su pristajali na njihove zahteve za cenzuru.

Interna komunikacija koju je Mask dao nezavisnim novinarima poslednjih meseci otkrila je da je Tviter prikrivao informacije koje su štetne za predizbornu kampanju Džoa Bajdena, da je bio u dosluhu sa FBI-jem da ukloni sadržaj koji je agencija želela da sakrije, Tviter je pomagao i u kampanjama američke vojske u njenom onlajn uticaju i cenzurisao „antiukrajinske narative ” u ime više američkih obaveštajnih agencija.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji