Bivši državni tužilac Džeremi Rajt pozvao Borisa Džonsona da podnese ostavku

Bivši državni tužilac Velike Britanije Džeremi Rajt pozvao je premijera i stranačkog kolegu Borisa Džonsona da podnese ostavku, zbog žurki u službenim prostorijama tokom karantina protiv širenja koronavirusa.

Rajt je bio državni tužilac u vreme vlade Dejvida Kamerona i Tereze Mej, saopštio da je slučaj naneo „pravu i trajnu štetu reputaciji“ Džonsonove Vlade, kao i reputaciji institucija i autoritetu vlasti uopšte.

„Ispravljanje te stvari izuzetno je važno za suštinu autoriteta vlasti i za efikasnost državne politike, i ne vidim da će izvinjenja državnih činovnika, koliko god iskrena bila, uspeti da sve poprave. Zarad aktuelne, pa i budućih vlada, premijer bi trebalo da podnese ostavku“, naveo je Rajt.

On se priključio pozivu drugih 27 poslanika iz redova Konzervativaca premijeru Džonsonu da podnese ostavku. Većina od njih je i zvanično zatražila glasanje o poverenju vladi. Za to je potreban zahtev 54 poslanika u britanskom parlamentu.

Džonson je nakon objavljivanja izveštaja više državne službenice Su Grej, koja je vodila istragu o žurkama, prihvatio odgovornost. On je rekao da se oseća „postiđeno“ i da je „naučio lekciju“, ali da treba „nastaviti dalje“ i da se fokusira na državne prioritete.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

Izvor: CNN