Kanadska vlada donela zakon o zamrzavanju prodaje pištolja

Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa uvela je u ponedeljak zakon o zamrzavanju prodaje pištolja u zemlji.

To znači da više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti pištolje bilo gde u Kanadi – rekao je Trudo na brifingu za štampu najavljujući ovaj zakon.

Kanađani bi mogli da zadrže i koriste pištolje koje već poseduju, a zabrana bi efektivno delovala kao ograničenje za približno 1,1 milion registrovanih pištolja u Kanadi.

Predlog zakona bi takođe zahtevao da se pištolji izmene i mogu da imaju mesta samo za pet metkova i stvorio bi zakon o „uzbuni“ koji dozvoljava organima za sprovođenje zakona da konfiskuju vatreno oružje kada sud smatra da vlasnik oružja predstavlja rizik za sebe ili druge.

Očekuje se da će zakon proći u parlamentu ove zemlje.

Trudeau se pozvao na prošlonedeljnu pucnjavu u školi u Juvaldeu u Teksasu, u kojoj je ubijeno 19 dece i dvoje nastavnika dok je zastupao predlog zakona.

Moramo samo pogledati južno od granice da bismo znali da ako ne preduzmemo akciju, čvrsto i brzo, biće sve gore i gore i teže se suprotstaviti – rekao je Trudo.

Zakon se zasniva na merama kontrole oružja preduzetim pre dve godine nakon masovne pucnjave u kanadskoj provinciji Nova Škotska u kojoj su poginule 22 osobe, najsmrtonosnije u istoriji zemlje. U to vreme, vlada je zabranila 1.500 komada oružja, uključujući AR-15.

Marko Mendičino, kanadski ministar javne bezbednosti, rekao je da će program otkupa koji bi primorao vlasnike oružja da predaju takvo oružje vladi početi prema novom zakonu do kraja ove godine.

Biće teško, ali ćemo to uraditi – rekao je Mendicino.

Nasilje oružjem u Sjedinjenim Državama prevazilazi ono u Kanadi, više od tri četvrtine svih ubistava uključivalo je vatreno oružje u SAD 2020, u poređenju sa otprilike trećinom u Kanadi.

Bez obzira na to, stopa ubistava oružjem u Kanadi je veća od nekih zapadnih zemalja.

SAD razmatraju sopstvene mere kontrole oružja nakon masakra u teksaškoj školi, iako se smatra da su male šanse da zakon prođe Senat.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter 

 

Izvor: Washington Examiner