Bivši moderator Fejsbuka u Keniji optužio je Metu za trgovinu ljudima

Čovek koji je radio kao moderator Fejsbuka u Keniji tuži matičnu kompaniju platforme, Meta, optužujući je za trgovinu ljudima, prisilni rad i razbijanje sindikata.

Daniel Motaung, bivši Fajsbuk moderator čije je iskustvo bilo predmet februarskog izveštaja časopisa Time, bio je zaposlen u Sami. Sama je tehnološko-autsorsing firma iz San Franciska. Firma ima ugovor sa Fejsbukom da sprovodi moderisanje sadržaja.

Motaungove optužbe protiv Mete i Same uključene su u peticiju podnetu u utorak kenijskom sudu za zapošljavanje i radne odnose.

Motaung, koji se preselio iz svoje rodne Južne Afrike u kenijski glavni grad Najrobi da bi radio za Samu, rekao je u izjavi pod zakletvom priloženoj uz njegovu peticiju.  „Nije mi rečeno tokom procesa zapošljavanja da ću raditi za Fejsbuk.“

Takođe je rekao da nije znao će njegov posao podrazumevati gledanje grafičkih i uznemirujućih sadržaja.

Izvršni direktor i suosnivač Fejsbuka Mark Zakerberg proveo je deceniju nadgledajući porast popularnosti Fejsbuka u svakodnevnom životu.

Od IPO-a kompanije 2012. do kupovine Instagrama i WhatsApp-a, nastavio je da bude uspešan i učinio Zakerberga jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

Ali poslednja decenija je takođe bila puna skandala i optužbi, uključujući psihološki eksperiment sproveden na 70.000 korisnika Fejsbuka. To su bili korisnici koji nisu pristali na Fejsbuk koji je ispitivao kako promene u News Feed-u mogu uticati na njihovo mentalno zdravlje.

Kompanija se sve više bavila onim što je postalo njena Ahilova peta. Tu se prevashodno misli da se Meta bavila: dezinformacijama, privatnošću, problemima sa moderisanjem sadržaja, optužbama za antikonkurentsko ponašanje i njegovim efektima na strane zemlje.

Evo nekih od najistaknutijih skandala koji uključuju Fejsbuk, sada poznat kao Meta, u poslednjoj deceniji.

Motaung je rekao da je morao da gleda slike i video snimke odsecanja glava i seksualnog zlostavljanja dece kao deo svog posla. Motaungova peticija kaže da mu je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

U Motaungovoj tužbi se takođe kaže da su oglasi za posao „osmišljeni da prevare nesuđene kandidate da nesvesno postanu moderatori sadržaja na Fejsbuku“.

U tužbi se kaže da se to po kenijskom zakonu odnosi na trgovinu ljudima.

U izjavi koju je za Insajder dala Foxglove, londonska neprofitna organizacija koja podržava Motaungov slučaj, Motaung je rekao:

 Kada sam se prvi put prijavio na oglas za ovaj posao, došao sam direktno sa univerziteta i bio sam u misiji da izvučem sebe i svoju porodicu iz siromaštva.

Dodao je:

 Šest meseci kasnije moje fizičko i mentalno zdravlje je uništeno.

Motaung je rekao da je pokušao da osnuje sindikat zaposlenih kao rezultat traumatičnog sadržaja koji su moderatori morali da gledaju i da je otpušten zbog svojih sindikalnih aktivnosti.

 Marku Zakerbergu i njegovim prijateljima u firmama kao što je Sama ne može se dozvoliti da se ovako ponašaju prema ljudima – rekao je Motaung.

Mi nismo životinje. Mi smo ljudi  i zaslužujemo da nas tretiraju kao takve.

U tužbi se traži da Meta i Sama sprovedu mentalno-zdravstvenu podršku za moderatore. Takođe se traži i da im isplate iste plate kao i zaposlenima Fejsbuka  sa punim radnim vremenom.

Tajmov izveštaj navodi platne liste koje pokazuju da je Sama moderatorima plaćala ekvivalent od oko 2,20 dolara po satu.

Motaungova tužba takođe zahteva neodređenu nadoknadu za bivše i sadašnje moderatore sadržaja u Keniji.

Portparol Mete rekao je za Insajder da kompanija neće komentarisati tekuće pravne tužbe.

 Ozbiljno shvatamo našu odgovornost prema ljudima koji pregledaju sadržaj za Metu.  Mi zahtevamo od naših partnera da obezbede adekvatnu platu, beneficije i podršku, rekao je portparol.

Takođe podstičemo recenzente sadržaja da pokrenu probleme kada ih postanu svesni i redovno sprovode nezavisne revizije kako bismo osigurali da naši partneri ispunjavaju visoke standarde koje očekujemo od njih – dodali su.

Sama nije odmah odgovorio na Insajderov zahtev za komentar. U februarskom izveštaju Tajma negirao je optužbe za razbijanje sindikata i eksploataciju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: BusinessInsider