Dok je bio predsednik, Tramp se raspitivao da li Kina može da stvori uragane i tako napadne Ameriku

Kao predsednik, Donald Tramp je više puta pitao svoje saradnike da li bi Kina mogla da proizvodi uragane i da ih šalje da nanesu štetu Sjedinjenim Državama, izjavila su tri neimenovana bivša visoka zvaničnika za Rolling Stone u utorak.

Tramp je takođe navodno želeo da zna da li bi upotreba takvog „uraganskog napada“ predstavljala čin rata, i ako jeste, da li bi SAD mogle da uzvrate vojnom osvetom.

„Bilo je skoro previše glupo za reči“, rekao je jedan izvor za magazin, koji je rekao da je govornik „blisko upoznat sa istragom tadašnjeg predsednika“.

Uopšte nisam imao osećaj da se šali – dodao je izvor.

Vest dolazi posle tvrdnje bivšeg ministra odbrane Marka Espera, u njegovoj novoj knjizi, da je Tramp želeo da pogodi „laboratorije za drogu“ u Meksiku projektilima, a zatim da negira odgovornost, kao i druge priče o skoroj spoljnopolitičkoj katastrofi.

Rolling Stone je citirao drugog bivšeg zvaničnika koji je rekao:

Bio sam prisutan (jednom) kada je pitao da li je Kina ’napravila’ uragane da nam ih pošalje.

(Tramp je želeo da zna da li takva tehnologija postoji.) Jedan momak u prostoriji je odgovorio:

Ne koliko ja znam, gospodine.

„Držao sam to na umu dok se nisam vratio u svoju kancelariju… Ne znam gde bi (tadašnji) predsednik čuo za to… On se raspitivao o tome u to vreme, možda malo pre, pitao je ljude o nuklearnim uraganima .”

U avgustu 2019, sajt Akios je izvestio da je Tramp na brifingu o uraganima rekao najvišim zvaničnicima:

Razumeo sam. Shvatio sam. Zašto ih ne napadnemo nuklearnim oružjem?

Trampu je navodno rečeno da će njegovi saradnici „razmotriti“ ideju uništavanja velikih oluja nuklearnim oružjem, što je National Geographic 2016. nazvao „zaista lošom idejom“ sa „iznenađujućom istorijom“.

Tramp je priču o Aksiosu nazvao „smešnom“. Ali njegovo interesovanje za uragane ponovo je poraslo sledeće nedelje, u onome što će postati poznato kao „Sharpiegate“.

Na brifingu u Ovalnoj kancelariji o uraganu Dorijan, Tramp je podigao mapu Nacionalnog centra za uragane za koju se činilo da je izmenjena olovkom, kako bi prikazala oluju koja pogađa Alabama, neosnovana tvrdnja koju je ranije izneo Tramp.

Tramp nije komentarisao za Rolling Stone njegovu priču o „uraganskom napadu“.

Stefani Grišam, njegova sekretarica za štampu u vreme Šarpigejta i njegove opaske o „nuklearnoj odbrani“ od  uragana, rekla je za magazin da nije čula razgovor o Kini koja pravi uragane, ali je ne bi iznenadilo da jeste.

Takve stvari za njega nisu bile neuobičajene – izjavila je Grišam.

Stalno bi izgovarao lude stvari i govorio pomoćnicima da to ispitaju ili da urade nešto po tom pitanju.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Rolling Stone