Bivši nemački kancelar Šreder tuži Bundestag

Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar odlučio je da tuži Bundestag u nastojanju da mu se vrate oduzete privilegije. 

Šrederu (78) je u maju oduzeto pravo na javno finansiranu kancelariju, jer je odbio da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šrederov advokat Mihael Nagel rekao je u petak nemačkoj novinskoj agenciji DPA da je podneo tužbu upravnom sudu u Berlinu.

U sudskom podnesku, navodi se da odluka o zatvaranju Šrederove kancelarije i preraspodeli njenog preostalog osoblja „prilično podseća na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji su napravljeni“.

Bundestag je saopštio da još nije primio tužbu od suda, koju je Šreder podneo.

Dok je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, Šreder je uspostavio odnos sa Putinom koji je zasenio veći deo njegove karijere.

Šreder je Putina nazvao bliskim ličnim prijateljem.

On je krajem jula otputovao u Moskvu na sastanak sa Putinom, nakon čega je rekao da Rusija želi sporazumno rešenje za situaciju u Ukrajini.

Nakon intenzivnih kritika, Šreder je u maju podneo ostavku iz odbora ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i odbio nominaciju za mesto u odboru Gasproma.

Ranije ove nedelje, Šreder je preživeo potez lokalnog ogranka svoje Socijaldemokratske partije da ga izbaci, a odbor je rekao da nema dokaza da je prekršio pravila stranke.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Agencije