U Zaporožju situacija pred pucanjem! Na pomolu katastrofa veća od Černobilja

Rusija i Ukrajina nastavljaju da se međusobno optužuju za raketiranje nuklearke u Zaporožju, a iz najveće elektrane u Evropi, društvenim mrežama se širi snimak.

Na snimku se vidi oblak dima koji, prema rečima očevidaca, dolazi iz pravca elektrane.

Rojters piše da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zato predložio da elektrana u Zaporožju proglasi deo područja oko sebe demilitarizovanom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja četiri nuklearne elektrane u zemlji, saopštila je u četvrtak da je nuklearna elektrana Zaporožje napadnuta pet puta i da su neke od raketa pale u blizini prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su zvaničnici koje je postavila Rusija rekli da je Ukrajina ispalila dve rakete na elektranu i ometala primopredaju smene.

Katastrofa poput Černobilja Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. „Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane“, rekao je generalni sekretar UN. Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci. Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu. Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu „preti nuklearna katastrofa poput Černobilja“ i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

Katastrofa poput Černobilja

Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. „Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane“, rekao je generalni sekretar UN.

Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu.

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu „preti nuklearna katastrofa poput Černobilja“ i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji