Bivši predsednik Donald Tramp mogao bi da završi u zatvoru

Bivši lider bi mogao da se suoči sa optužbama već sledeće nedelje, rekli su američkim medijima više visokih zvaničnika

Federalne, državne i lokalne agencije za sprovođenje zakona navodno razgovaraju o bezbednosnim pripremama u slučaju da bivši predsednik Donald Tramp bude optužen za krivično delo falsifikovanja, a to bi se sve sprovelo u narednim danima, prema više medija, pozivajući se na anonimne zvaničnike.

Agencije sprovode „preliminarne bezbednosne procene“ u i oko zgrade suda na Menhetnu kako bi se pripremile za moguću optužnicu povezanu sa navodnim planom „sumnjivog novca“ u koji je uključena žena koja je tvrdila da je bila intimna sa bivšim predsednikom, rekli su pet visokih zvaničnika NBC u petak.

Iako su zvaničnici istakli da su razgovori „iz predostrožnosti“ s obzirom na to da nije podignuta optužnica, oni su rekli da se vrše pripreme za podizanje optužnice koja bi mogla biti podignuta već sledeće nedelje. Četiri službenika za sprovođenje zakona do kojih je došao Asošiejted pres potvrdila su razgovore među agencijama, za koje su rekli da uključuju „bezbednost, planiranje i praktičnost potencijalnog pojavljivanja pred sudom” od strane Trampa.

Među agencijama koje razgovaraju o bezbednosnim pripremama navodno su njujorška policijska uprava, službenici državnog suda Njujorka, američka tajna služba, Zajednička operativna grupa FBI-ja za borbu protiv terorizma i kancelarija tužioca Menhetna.

Tajna služba će na kraju utvrditi da li će Tramp imati lisice na rukama u slučaju da bude optužen, prema „izvoru iz sudova“ na koji se poziva Foks njuz.

Bivši predsednik Donald Tramp je pod istragom velike porote koju je pokrenulo Okružno tužilaštvo Menhetna zbog navodnog krivičnog dela falsifikovanja poslovnih zapisa, a optužen je da je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena organizovao isplatu 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels. Danijelsova tvrdi da je plaćena tokom predsedničke kampanje 2016. da ćuti o navodnim seksualnim susretima sa Trampom u prošlosti, iako on poriče da je do takvih veza ikada došlo.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je u petak da će, ako bivši predsednik bude optužen, on „pratiti normalne procedure“, ali je insistirao na nevinosti svog klijenta.

„Neće biti sukoba u Mar-a-Lagu sa Tajnom službom i kancelarijom tužioca na Menhetnu“, rekao je Takopina za Dejli njuz.

„Plaćanja su izvršena advokatu, a ne Stormi Danijels. Isplate su izvršene advokatu Donalda Trampa, što bi se smatralo pravnim troškovima“, rekao je on tokom odvojenog intervjua za MSNBC ranije ove nedelje, dodajući da je Koen „bio njegov advokat u to vreme i savetovao ga da je to pravi način da uradi ovo da zaštiti sebe i svoju porodicu od sramote. To je tako jednostavno. To nije zločin.”

Koen se izjasnio krivim po federalnoj optužbi u vezi sa isplatom 2018. godine, a od tada je sarađivao u istrazi o Trampu nakon što se javnost svađala sa njegovim bivšim šefom. On je dao višečasovne iskaze pred velikom porotom koja je ispitivala Trampa o navodnoj optužbi za krivično delo, pojavivši se po drugi put u sredu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT