The Federalist: Pentagon finansira cenzuru na internetu

Najmanje dve privatne kompanije dobile su velike donacije od vojske za razvoj alata za onlajn nadzor, izveštava The Federalist.

Pentagon finansira privatne kompanije za praćenje interneta, NewsGuard i PeakMetrics, koje tragaju na internetu u potrazi za „dezinformacijama“ da bi cenzurisale i demonetizovale veb stranice, izvestio je u petak konzervativni list Federalist.

NewsGuard je privatna kompanija koja ocenjuje novinske kuće prema njihovoj „pouzdanosti“ i reputaciji za deljenje „neistina i dezinformacija“.

Pre prošlonedeljnog saslušanja u Kongresu, novinar Met Taibi označio je kompaniju kao deo „cenzurno-industrijskog kompleksa“, objavljujući sliku donacije Pentagona u iznosu od 750.000 dolara. Tokom saslušanja, izveštač Majkl Šelenberger je objasnio da NewsGuard koristi svoj sistem ocenjivanja kako bi odvukao prihod oglašivača sa konzervativnih sajtova ili drugih „nepovoljnih publikacija“.

U mejlu upućenom Taibiju, izvršni direktor Newsguarda Gordon Crovitz je porekao da je dobio vladina sredstva, navodeći umesto toga da vlada plaća za pristup svojim podacima. Pentagon, napisao je, posebno traži dokaze o „ruskim i kineskim dezinformacijama“.

Međutim, NewsGuard je dobio nagradu od 25.000 dolara od Pentagona 2020. godine, nakon što je pobedio u vojnom izazovu „Suzbijanje kovid dezinformacija“, izvestio je u petak The Federalist.

Godinu dana kasnije, Newsguard je dobio 750.000 dolara za razvoj baze podataka „mreža dezinformacija“ sa AI-om, zajedno sa Ministarstvom odbrane.

NewsGuard je jedan od nekoliko takvih poslova koje finansira Pentagon. PeakMetrics je bio još jedan pobednik izazova Covid-19, koji je zaradio grant od 25.000 dolara za razvoj tehnologije „društvenog slušanja“ za vojsku. Dobila je dodatnih 1,5 miliona dolara od savezne vlade 2021. godine, ali je i pre toga kompanija bila istaknuta kao potencijalno korisna za Pentagon.

Početkom 2020. godine, PeakMetrics je učestvovao u programu „Air Force Accelerator“, u okviru kojeg je razvio „alate za merenje za otkrivanje kampanja dezinformacija“. Prema The Federalist -u, stavio je ove alate na upotrebu tokom izbora 2020. i 2022. u SAD. U tom trenutku, PeakMetrics je radio isključivo za američki Stejt department i Pentagon, pre nego što je kasnije ponudio svoje usluge privatnom sektoru.

Nejasno je šta je Pentagon imao za cilj da postigne tokom ovih kampanja za praćenje izbora. PeakMetrics nije odgovorio na zahtev The Federalista za komentar.

Osim što plaća privatnim kompanijama da razviju alate za veb nadzor, Pentagon se, zajedno sa nizom drugih vladinih agencija i odeljenja, poslednjih godina direktno bavio cenzurom društvenih medija. Interna komunikacija sa Tvitera koju su objavili Taibi, Šelenberger i drugi novinari, pokazala je da je gigant društvenih medija „direktno pomagao“ kampanjama američkog vojnog uticaja na mreži i cenzurisao „anti-ukrajinske narative“ u ime više obaveštajnih agencija. Platforma je takođe dobila opsežne liste naloga za zabranu od američkog Stejt departmenta i povezanih nevladinih organizacija.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT