Kremlj: Haški sud nema nadležnosti u Rusiji

Haški sud nema nadležnost u Rusiji, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina.

Moskva nije u obavezi da prizna „nalog za hapšenje” predsednika Vladimira Putina koji je Međunarodni krivični sud objavio u petak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Smatramo samu premisu nečuvenom i neprihvatljivom“, rekao je Peskov novinarima na pitanje o nalogu za navodne ratne zločine. „Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje nadležnost ovog suda. Shodno tome, Ruska Federacija svaku njihovu izjavu smatra ništavnom sa pravne tačke gledišta.

Haški sud je u petak izdao „nalog za hapšenje“ Putina i ruskog dečjeg ombudsmana Marije Lvovome Belovome, optužujući ih za „nezakonito prebacivanje“ dece iz Ukrajine u Rusiju. Oni tvrde da Putin i Lvova-Belova snose i individualnu i komandnu odgovornost za navodni ratni zločin.

Ruske vlasti su evakuisale hiljade stanovnika iz Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, četiri regiona koji su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji prošlog septembra. Sve to zbog namernog granatiranja civila od strane ukrajinskih snaga, često koristeći oružje koje je isporučio NATO.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu ratifikovale Rimski statut kojim je osnovan MKS. SAD, koje su se pobrinule za „tribunale“ za Jugoslaviju i Ruandu na kojima se temeljio MKS, usvojile su zakon kojim se odobrava vojna invazija na Holandiju ako bilo koji Amerikanac bude pritvoren pred sudom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT