BM-21 GRAD: Ovo je najkorišćenije oružje u Ukrajini

BM-21 GRAD je sovjetski višecevni raketni sistem kalibra 122 mm. Iako je usvojen još daleke 1963. godine, koristi se i do današnjih dana, pa i u trenutnim sukobima u Ukrajini. Više o njegovim karakteristikama pročitajte u nastavku.

Namenjen je za uništavanje ljudstva, neoklopnih vozila i oklopnih transportera u zoni koncentracije, artiljerijskih i minobacačkih baterija, komandnih mesta i drugih ciljeva.

Usvojen 1963. godine. Kalibar projektila – 122 mm. Broj granata za ispaljivanje u paketu: 40 komada. Maksimalni domet gađanja cilja je do 20,4 km. Artiljerijska jedinica je montirana na modifikovane tipove kamionskih šasija familije „ Ural-375 “ ili „ Ural-4320 “, u zavisnosti od modifikacije. Modifikacija „Grad-1″ je montirana na “ ZIL-131 „. Brzina kretanja borbenih vozila je 75-90 km/h. Sistem uključuje kompleks automatizovanog upravljanja vatrom „Vivarijum“.

Tročlana posada može razmestiti sistem i pripremiti ga za dejstvo u roku od 3 minuta. Posada može lansirati rakete direktno iz kabine ili sa odstojanja od vozila, pomoću ručnog okidača koji se nalazi na kraju kabla dužine 64 metara. Svih 40 raketa može biti ispaljeno za nešto manje od 20 sekundi, ali mogu biti ispaljivane i pojedinačno ili u manjim grupama u intervalima od nekoliko sekundi. Panoramski teleskop PG-1M sa K-1 kolimatorom se može koristiti za nišanjenje. BM-21 se može može sklopiti i pripremiti za pokret za svega 2 minuta, u slučaju da bude ugrožen od protivničke vatre. Punjenje se vrši ručno u roku od 10 minuta.

MASOVNA PROIZVODNJA

Serijska proizvodnja borbenih vozila BM-21 pokrenuta je u fabrici Lenjin u Permu i nastavljena je do 1988. godine. Tokom serijske proizvodnje, Sovjetskoj vojsci je isporučeno samo 6536 borbenih vozila. Za izvoz je napravljeno još najmanje 646. Do 1995. godine, nakon završetka masovne proizvodnje, više od 2000 borbenih vozila BM-21 bilo je u upotrebi u 50 zemalja sveta. NPO Splav se bavio proizvodnjom raketa, ukupno je ispaljeno više od 3 miliona različitih raketa.

BM-21 GRAD: Ovo je najkorišćenije oružje u Ukrajini
BM -21 GRAD tokom dejstva

Borbena upotreba

Granični sukob na ostrvu Damanski je prva borbena upotreba BM-21 Grad. Koristile su ga sovjetske trupe .

Avganistanski rat (1979 – 1989) – koristile su sovjetske trupe.

Karabaški sukob – koristio ih je Azerbejdžan tokom granatiranja naselja i infrastrukture Nagorno-Karabaha.

Prvi čečenski rat – koristile su ga ruske trupe . Čečenski borci su zarobili 16 borbenih vozila BM-21 i oko 1.000 NURS- a i upotrebili ih protiv ruskih trupa.

Drugi čečenski rat – koristile su ga ruske trupe.

Rat u Južnoj Osetiji, 2008.

Građanski rat u Libiji.

Građanski rat u Siriji.

Oružani sukob u istočnoj Ukrajini (2014) – koriste ga obe strane.

Aktivno se koristi u Angoli, Somaliji i u drugim oružanim sukobima.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji