Bolsonaro: Mask je "legenda slobode"

Ilon Mask, američki milijarder i osnivač Spejs Iksa i Tesle, posetio je Brazil u petak. Ilon Mask se tom prilikom sastao sa brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom

Bolsonaro i Mask su razgovarali o poboljšanju internet konekcije u Amazoniji, dan nakon što se pojavila informacija da je Maskova kompanija Spejs Iks platila nagodbu od 250.000 dolara da ućutka zaposlenu koja je optužila milijardera za seksualno uznemiravanje.

Mask je odbacio optužbe, koje datiraju iz 2016. godine, kao nešto što treba posmatrati kroz političko sočivo.

Dok je drama nastavila da divlja u SAD, Mask je došao u Brazil, gde ga je dočekao kontroverzni brazilski predsendik.

Bolsonaro je kao i Donald Tramp bio često prisutan na Tviteru, koji Mask namerava da kupi. Brazilskom lideru je privremeno zabranjen pristup na Tviter zbog širenja dezinformacija o nadrilekarskim lekovima protiv koronavirusa i tvrdnji da se od vakcine protiv korone dobija sida. Bolsonaro je više puta kritikovao politiku koja važi na Tviteru.

Bolsonaro je u petak nazvao Maskovu nameru da preuzme Tviter „daškom nade“, dodajući da se nada da će američki milijarder pomoći da se okončaju „laži“ o njegovom naširoko kritikovanom upravljanju prašumama Amazonije.

Mask, kojeg je Bolsonaro nazvao „legendom slobode“ obećao je da će bratiti slobodu govora na Tviteru.

Bolsonaro je kritikovan zbog zalaganja za više rudarstva i poljoprivrede u Amazoniji, kao i zbog ekološkog nazadovanja Brazila.

Nedavni satelitski snimci pokazuju da je kršenje šuma u Amazoniji poraslo pod Bolsonarom.

 Potrebno nam je i da računamo na Ilona Maska da će Amazonija da pokaže kako smo je štitili i koliko štete nanose oni što šire laži u regionu – rekao je Bolsonaro.

Bolsonaro je dodao potom da bi Maksova kupovina Tvitera predstavljala „slobodu medija koju uvek želimo, potpunu slobodu bez ograničenja“. Dodao je da brazilsku svemirsku bazu Alkantara blizu ekvatora stavio na raspolaganje Maskovim raketama.

Mask je potom tvitovao da ima cilj da razgovara o daljem praćenju prašuma i nastojanju da se internet dovede u ruralna područja.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji