Boris Džonson se pravda da nije znao da je žurka ilegalna, tokom zaključavanja?!

Britanski premijer Boris Džonson izvinio se zbog kršenja sopstvenih ograničenja Covid-19, ali je tvrdio da nije znao da je rođendansko okupljanje 2020. organizovano u njegovu čast bilo ilegalna zabava.

Džonson je u utorak poslanicima parlamenta ponudio, kako je rekao, „izvinjenje od sveg srca“, dok je pokušavao da zaustavi skandal izbegavanja pravila koji je izbacio iz koloseka njegovo premijersko mesto.

Ali on je dodao da – ni tada, ni kasnije..; meni nije palo na pamet da bi skup..; mogao predstavljati kršenje pravila.

On se prvi put obratio poslanicima otkako ga je policija kaznila 13. aprila zbog prisustvovanja rođendanskoj zabavi priređenoj za njega u Dauning stritu u junu 2020, kada su bila zabranjena velika okupljanja u zatvorenom prostoru.
Policajci i dalje istražuju razne druge skupove održane u srcu vlade tokom krize Covid-19, a Džonson bi mogao dobiti još kazni u narednim nedeljama.

Skandal, nazvan „Partigejt“, doveo je do poziva Džonsona da podnese ostavku i potopio njegovu stranku u anketama.

Lider laburista Kir Starmer nazvao je Džonsonovu izjavu od utorka „šalom“.

 Javnost se odlučila; ne veruje ni reči koju premijer kaže. Oni znaju šta je on.

Nekoliko sati pre nego što je Džonson stigao u Parlament, predsedavajući Predstavničkog doma zadao mu je još jedan udarac time što je u četvrtak dozvolio da se glasa o tome da li je obmanuo poslanike u svom prvobitnom poricanju nepravde.

Optimistične prognoze sa tržišta nafte: Jeftinije i žitarice

Politički komentatori, međutim, primećuju da će Džonson verovatno preživeti glasanje u četvrtak s obzirom na većinu u parlamentu njegove Konzervativne stranke. Međutim, najmanje jedan visoki poslanik konzervativaca, Mark Harper, pridružio se pozivima da Džonson podnese ostavku.

Žao mi je što moram da kažem da imamo premijera koji je prekršio zakone za koje je rekao zemlji da moraju da se pridržavaju, da nije bio direktan u vezi sa tim – rekao je Harper.

Veoma mi je žao što moram ovo da kažem, ali više ne mislim da je dostojan velike funkcije koju obavlja.

Džonson je u decembru tvrdio da su ga uverili „da nije bilo zabave i da nisu prekršena nikakva pravila. Od tada se ispostavilo da je i sam prisustvovao brojnim događajima, uključujući rođendansku zabavu zbog koje je bio kažnjen od strane policije.

Ali on je u utorak ponovo insistirao na tome da nije svesno obmanuo poslanike, što je prekršaj koji bi bio u suprotnosti sa ministarskim kodeksom zemlje i koji bi obično rezultirao ostavkom.

Interna istraga, odvojena od tekuće policijske istrage, otkrila je više stranaka, kulturu prekomernog pijenja i „neuspeh liderstva“ u Džonsonovoj vladi dok je ostatak zemlje živeo pod strogim pravilima o društvenom životu.
Džonson nastoji da zaustavi skandal pre kruga lokalnih izbora početkom maja, prvog ozbiljnog testa njegove Konzervativne stranke od kada su se pojavili izveštaji o žurkama.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: CNN