Meksički parlament: Litijum u vlasništvu države

Meksički parlament doneo je odluku o nacionalizaciji litijuma u ​​zemlji, a stručnjaci ističu da se ne zna tačno koliko je tog minerala potrebno za proizvodnju električnih baterija.

Izmenjeni su delovi zakona iz 1992. godine, i sada pravo istraživanja, eksploatacije i korišćenja litijuma biti isključivo rezervisano za meksičku državu i u nadležnosti federalne vlade.

Njime je zabranjeno davanje koncesija za vađenje litijuma, koji je proglašen za „nacionalno nasleđe“, što znači da je litijum meksički.

Predsednik Senata Rikardo Montreal i vladajuća partija Nacionalni pokret obnove (Morena) istakli su da je ovo „istorijski dan” za Meksiko.

Zakon je dan ranije izglasan u Predstavničkom domu.

Između dva glasanja, levičarski predsednik Andres Manuel Obrador rekao je u utorak ujutro da će njegova vlada „preispitati” već dodeljene ustupke.

„Još nema podataka o postojećoj količini litijuma. Nije sigurno da imamo količine koje nam mogu koristiti“, rekao je predsednik Meksičke komore rudara (CAMIMEKS) Haime Gutierrez.

On je za Radio Heraldo ocenio da reforma „nije neophodna“ i da će stvoriti „neizvesnost“ za investitore u rudarskom sektoru.

Australija, Čile, Argentina i Kina su najveći svetski proizvođači litijuma. Australija je 2019. proizvela 42.000 tona, prema nekim statistikama.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji