Boris Džonson žrtvuje prijatelja da bi sačuvao fotelju

Britanski premijer Boris Džonson mesecima se suočava sa optužbama da je za vreme strogog lokdauna organizovao žurke u svojoj kući. Ova afera uskoro dobija i sudski epilog. Po svemu sudeći Džonson će proći nekažnjeno, a sva krivica će spasti na šefa državne službe Sajmona Kejsa.

Dugo očekivani rezultati istrage koju sprovodi državna zvaničnica Sju Grej će, kako tvrdi nekoliko izvora Gardijana, okriviti Kejsa, najvišeg državnog službenika u Velikoj Britaniji, jer je dozvolio da zabave koje krše pravila postanu uobičajene tokom karantina.

Jedan visoki zvaničnik iz Vajthola koji je video delove izveštaja rekao je da bi to moglo da bude štetnije za Džonsona od novčane kazne koju je dobio u aprilu, jer će jasno pokazati da je premijer bio umešan u nekoliko drugih događaja kojima su se kršila pravila, a koje prva kazna nije obuhvatila.

 Biće detalja. Biće dokaza. Jasno će se dokazati da je nad svim tim žurkama Džonoson imao nadzor – rekao je izvor.

Što se tiče Kejsa, najvišeg državnog službenika u zemlji, očekuje se da će rezultati istrage u javnosti izazvati ogromno negodovanje, koje će izazvati preveliki pritisak javnosti i praktično primorati Kejsa da sam ponudi ostavku ili pak Džonsona da ga otpusti i time dokaže kako je izvukao pouke iz svojih grešaka.

Inače, Grej je preuzela istragu o zabavama koje su se događale prošlog decembra upravo kod Kejsa, nakon što je otkriveno da je bio domaćin jedne od žurki u svojoj kancelariji 17. decembra 2020. godine.

Očekuje se da će Grej targetirati Džonsona i Kejsa, zajedno sa još desetak drugih zvaničnika.

Zvaničnica je već kontaktirala oko dvadesetak ljudi koje namerava da identifikuje, bilo direktno ili indirektno. Sve to zbog njihove umešanosti u događaje u Dauning stritu. Oni imaju rok do kraja nedelje da joj odgovore na optužbe. Mnogi od njih je mole da se njihova imena ne objave javno.

Ipak, Boris Džonson je obećao da će izveštaj objaviti u celosti i bez odlaganja…

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji