Bože, daj nam kišu! Rumunski manastir organizovao molitvu

Leto kao i svako drugo leto, toplo i sušno, međutim, ove godine kiša je slabo padala. Jedan manastir u Rumuniji organizovao je molitvu na njivi u želji da umilostive Boga i podari im željno čekanu kišu.

Julia Koleasa, 81-godišnjakinja koja se oslanja na svoju malu parcelu na kojoj gaji hranu, putovala je u nedelju 15 km po velikoj vrućini u manastir na jugu Rumunije koji je organizovao molitvu za kišu.

Temperature su ove nedelje u Rumuniji narasle iznad 40 stepeni Celzijusa i suša je ostavila stotine rumunskih sela bez vode.

U zemlji koja je veliki izvoznik žitarica usevi su desetkovani.

Rumunska pravoslavna crkva zatražila je od sveštenstva da obave tradicionalnu molitvu za kišu. U manastiru Pantokrator u južnom rumunskom okrugu Đurđu, Koleasa i njih oko stotinu vernika su se pridružili ovoj molitvi.

Rekla je da vreme nikada nije bilo ovako loše.

Ovakvu sušu do sada nisam videla – rekla je ona.

Imamo decu, imamo stoku. Potrudimo se da posadimo paradajz u bašti i on se osuše i nemamo šta da jedemo. Bože, daj nam kišu, ne ostavljaj nas.

Više od 40% od 20 miliona stanovnika Rumunije živi na selu i mnogi se oslanjaju na samostalnu poljoprivredu na malim parcelama zemlje.

Zemlja ima ogromne potrebe za investicijama u infrastrukturu, uključujući puteve, tekuću vodu i navodnjavanje.

Rumunska meteorološka agencija izdala je temperaturna upozorenja za nedelju, dodajući da će uslediti oluje, iako je saopštila da će temperature ostati nenormalno visoke.

Vodostaj na reci Dunav bio je tri puta niži nego inače.

Period suše je prilično surov, ne samo za ovo mesto, već za celu zemlju – rekao je otac Justinijan, jedan od nekoliko sveštenika koji su služili službu u Pantokratoru.

Sveštenici su se molili u njivi požnjevene pšenice preko puta manastira, a u blizini su uvenula polja suncokreta i kukuruza.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters