...
Brazil je odbio da poveća proizvodnju sirove nafte na zahtev Amerike

Sjedinjene Države su u martu zatražile od Brazila da poveća proizvodnju sirove nafte kako bi obuzdale rastuće cene usred međunarodnih sankcija protiv Rusije, ali je Brazil odbio, preneo je Rojters u utorak.

Zvaničnici američke vlade obratili su se brazilskoj državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, pozivajući se na svoje izvore, pošto su cene sirove nafte počele da rastu.

Zvaničnici su, međutim, otišli praznih ruku, pošto je Petrobras rekao da je nivo proizvodnje određen poslovnom strategijom, a ne diplomatijom i da značajno kratkoročno povećanje proizvodnje neće biti logistički moguće, preneo je Rojters.

Prema Opservatoriji ekonomske složenosti (OEC), Brazil je 11. najveći izvoznik nafte u svetu, a većina sirove nafte je namenjena Kini, Sjedinjenim Državama i Indiji.

Takođe u martu, Sjedinjene Države su pristupile Venecueli, koja ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu, nudeći ublažavanje nekih sankcija uvedenih zemlji u zamenu za povećanje izvoza nafte u Sjedinjene Države. Međutim, Vašington se kasnije povukao po tom pitanju.

Vašington je zabranio uvoz ruske nafte početkom marta, a američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla je da je zemlja u „ratnoj fazi“ i pozvala domaće proizvođače da povećaju proizvodnju.

Prošle godine, Sjedinjene Države su dobile 8% svog ukupnog uvoza nafte iz Rusije, prema američkoj Upravi za energetske informacije, a drugi veliki dobavljači bili su Kanada, Meksiko i Saudijska Arabija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.