Zaštita nemačke ekonomije! Šef Folksvagena savetuje Ukrajinu da pregovara sa Putinom

Izvršni direktor Folksvagena pozvao je na sporazumno rešenje između Rusije i Ukrajine kako bi sankcije mogle biti ukinute te da se izbegne značajna šteta po nemačku ekonomiju.

Herbert Dies je rekao da Brisel treba da se zalaže za mirovni sporazum kako bi slobodna trgovina mogla da se nastavi radi zaštite komercijalnih interesa Evropske unije.

Komentari su odmah izazvali neprijateljski odgovor ukrajinskih lidera, koji su rekli da bi gospodin Dies trebalo da se fokusira na ubeđivanje Vladimira Putina.

Govoreći na samitu industrije koji je organizovao Financial Times, gospodin Dies je rekao:

Mislim da treba da učinimo sve da zaista zaustavimo ovaj rat i vratimo se pregovorima i vratimo se pokušajima da ponovo otvorimo svet.

Mislim da ne treba da odustanemo od otvorenih tržišta i slobodne trgovine i mislim da ne treba da odustanemo od pregovora i pokušaja da se nagodimo.

On je dodao da će, ako globalna trgovina nastavi da bude teška, „Evropa najviše patiti, i Nemačka, ali mislim da će to biti loše za ceo svet“.

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, rekao je: „Najbolja strategija za velike nemačke kompanije bila bi da u potpunosti prekinu poslovne veze sa Rusijom, a zatim pozovu Rusiju da zaustavi rat i vrati se diplomatiji.

Izjava gospodina Diesa usledila je dan nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će nastaviti da pruža oružje Ukrajini, jer Evropa neće „kapitulirati pred grubom silom“.

Međutim, Brisel je ukinuo predloženu zabranu da tankeri EU prevoze rusku naftu nakon intenzivnog lobiranja iz Grčke, Malte i Kipra.

Ova mera bi zabranila evropskim tankerima da prevoze rusku sirovu naftu bilo gde u svetu, što bi potencijalno omogućilo zemljama koje nisu članice EU da uđu i osvoje udeo na tržištu.

Plan je odbačen pošto saveznici G7 nisu uspeli da pristanu na sličnu zabranu u svojim planovima da okončaju uvoz ruske nafte.

Industrije podržavaju sankcije Rusiji, iako je oiva situacija pogoršala već postojeći poremećaj lanca snabdevanja na globalnom nivou.

Folksvagen, drugi najveći proizvođač automobila na svetu, smanjio je proizvodnju zbog nedostatka kablova proizvedenih u Ukrajini.

Takođe je rasprodao sve električne modele u SAD i Evropi ove godine.

Andrij Melnik, ukrajinski ambasador u Berlinu, rekao je:

U Kijevu bi ljudi više voleli da se generalni direktor VW obrati lično predsedniku Putinu, čoveku koga dobro poznaje..

Gospodin Dies je ranije izazvao kontroverzu jer je rekao zaposlenima VW-a 2019. da je „EBIT macht frei“, u onome što je izgledalo kao igra na temu „Arbeit macht frei“, posao čini slobodnim, ozloglašeni nacistički slogan koji je bio ispisan iznad ulaza u Aušvic i drugi koncentracionih logora.

On se izvinio nakon poziva na ostavku.

EBIT je akronim za zaradu pre kamata i poreza, ključni pokazatelj profita kompanije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Telegraph