britanci-se-bore-da-zagreju-kuce-u-naletu-hladnoce

Britanci se bore da zagreju svoje domove kako je temperatura sve niža, a cene energenata sve veće, i sada se suočavaju sa „užasnim posledicama“ zbog naleta hladnoće, upozorila je dobrotvorna organizacija za siromaštvo. 

The Telegraph je objavio kako Britanija ovog vikenda ulazi u krizu u snabdevanju energijom.

Nacionalna energetska akcija pozvala je vladu da pruži veću podršku „onima u najvećoj opasnosti“ jer su delovi Ujedinjenog Kraljevstva pogođeni uslovima smrzavanja, a Britanci  u veoma lošem položaju sa užasno visokim cenama energenata.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izdala je upozorenje o hladnom vremenu trećeg nivoa koje pokriva Englesku do ponedeljka, a Met Office je izdao nekoliko žutih vremenskih upozorenja za sneg i led u delovima Velike Britanije tokom narednih dana.

To dolazi pošto će ljudi sa najnižim primanjima u stotinama pogođenih okruga u Engleskoj i Velsu dobiti isplatu od 25 funti za pomoć.

Državne isplate su pokrenute za domaćinstva koja ispunjavaju uslove u oblastima gde je prosečna temperatura zabeležena kao, ili se predviđa da će biti niža tokom sedam uzastopnih dana.

Ali Adam Skorer, izvršni direktor Nacionalne energetske akcije UK, rekao je da se mora učiniti više, dodajući: „Milioni strahuju od početka zime“.

Neverovatno visoke cene i sada hladno vreme će ostaviti milione da se bore da obezbede tople kuće.

„Naši podaci pokazuju da je 6,7 miliona domaćinstava u Velikoj Britaniji siromašno nakon što su se cene energije skoro udvostručile za godinu dana.“

„Svakodnevno se čujemo sa ljudima koji su primorani da isključe grejanje kada im je najpotrebnije.“

Britanci koji imaju mala primanja nalaze se pre teškim odlukama: „Izbor je ili ogroman dug ili negrejana kuća, sa strašnim posledicama u svakom slučaju.“

Sada ćemo početi da vidimo koliko će ova zima biti sumorna.

Uprkos trenutnom programu podrške, Vlada mora da uskoči sa većom pomoći onima koji su u najvećoj opasnosti ove zime.

Portparol Odeljenja za rad i penzije Velike Britanije rekao je: „Isplate za hladno vreme mogu da se aktiviraju do kraja marta, dajući ljudima koji se suočavaju sa nesrazmerno hladnim vremenom dodatnu sigurnost tokom hladnijih meseci.“

„Posvećeni smo zaštiti najugroženijih u našem društvu i ova dodatna pomoć dolazi uz širu podršku vlade, uključujući 1.200 funti direktnih plaćanja koja su već izdata milionima domaćinstava sa niskim prihodima ove godine.“

Pored toga, domaćinstvima obezbeđujemo 400 funti za račune za struju ove zime, uz našu garanciju cene energije koja tipičnom domaćinstvu uštedi još 900 funti povrh ovoga.

Agencija za meteorologiju saopštila je da bi temperature „koje padaju blizu minus 10 stepeni Celzijusa” mogle da budu zabeležene u ruralnim delovima tokom noći u četvrtak.

On je upozorio vozače da će zimski pljuskovi tokom narednih dana stvoriti led na nekim putevima.

Izdato je žuto upozorenje na sneg i led na severu Škotske do 12 časova u nedelju.

Za petak su izdata i žuta upozorenja na poledicu u primorskoj i severnoj Engleskoj i delovima Velsa i Severne Irske.

Očekuje se da će se ledeni uslovi u priobalnoj Engleskoj i delovima Severne Irske i Velsa nastaviti i u subotu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji