Hrvatska se naoružava - Kupuje PVO sisteme po hitnom postupku

Hrvatska vlada je danas na sednici donela odluku o preraspodeli budžetskih sredstava radi hitne nabavke PVO sistema kratkog dometa iz Francuske.

Iz vlade Hrvatske su saopštili da su okolnosti koje su nastale ratom u Ukrajini, kao i padom bespilotne letelice u Zagrebu, pokazale da je neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske.

Stoga je nabavka kratkog dometa protivvazdušni raketni sistem postavljen je kao najviši prioritet opreme u kratkoročnom periodu – objasnio je odluke ministar odbrane Mario Banožić.

U okviru implementacije hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva, političke deklaracije potpisane krajem novembra prošle godine, Francuska je ponudila Hrvatskoj jačanje saradnje u odbrambenim pitanjima i „pored programa nabavke borbenih aviona Rafal, odobrena je i donacija lansera kratkog dometa proizvođača MBDA, za zaštitu vazdušne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafali“.

U skladu sa potrebama, Oružane snage su uputile zahtev za prioritetnu nabavku lansera sistema Mistral kratkog dometa i rakete Mistral 3. Navedena nabavka je hitna i hitna mera koja je važna za dugoročnu sigurnost i sigurnost Hrvatske odbrane – rekao je Banožić.

Hrvatska u nabavku PVO uključuje Mistrale 3 i lansere kratkog dometa sa najnovijom termovizijskom kamerom, šifrovanim elektronskim sistemom identifikacije ciljeva i kompletom za koordinaciju komande i upravljanja. Obezbeđen je i paket integrisane logističke podrške, obuka osoblja i tehnička podrška proizvođača.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Novosti