U blizini Moskve požar progutao tržni centar

Požar je rano jutros zahvatio jedan od najvećih tržnih centara u blizini Moskve, saopštile su lokalne službe za vanredne situacije. Deo konstrukcije centra se urušio, što je otežavalo vatrogascima da ugase vatru, prenosi Rojters.

Tržni centar Mega nalazi se u Himkiju, a požar se proširio na površinu od oko 7.000 kvadratnih metara.

Vatrogasci gase požar na površini od 7.000 kvadratnih metara u okolini Moskve – objavio je ruski ministar za vanredne situacije na Tviteru.

Pres služba ministarstva je saopštila da je u požaru poginula jedna osoba.

Bilo je jakih eksplozija na licu mesta – prenosi Life news. Uzrok nije odmah poznat, a u ruskim državnim medijima pojavile su se oprečne informacije o tome.

Eksplozije se mogu videti i na snimcima koji su počeli da se šire društvenim mrežama. Na video snimkcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se vatra dok ljudi beže iz zgrade prema parkingu.

U prvom izveštaju zvanične novinske agencije TASS navodi se da je „u hipermarketu OBI u tržnom centru Mega Himki došlo do eksplozije, nakon čega je usledio kolaps“. Isti izvor navodi tvrdnje hitnih službi prema kojima je izvor požara navodno kratak spoj. S druge strane, državna agencija RIA piše da je požar bio podmetnut.

I druge ruske agencije javile su da hitne službe sumnjaju da je uzrok velikog požara „krivično delo“.

Mislimo da je ovo planirano, da je požar podmetnut – javila je agencija Interfaks, pozivajući se na neimenovani izvor. Agencija Sputnjik dodaje da je krivično delo „među glavnim mogućim uzrocima“ požara.

Mega Himki je jedan od najvećih tržnih centara u Evropi sa oko 200 maloprodajnih objekata, uključujući OBI, koji je jedan od glavnih zakupaca. Pre invazije na Ukrajinu i povlačenja mnogih kompanija iz Rusije, bio je dom velikog broja zapadnih maloprodajnih lanaca, uključujući jednu od prvih IKEA prodavnica u zemlji.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Agencije