Britanija se priprema za energetske restrikcije koje slede na zimu

Velika Britanija se priprema da tokom zime u najhladnijim danima uvede restrikcije koje će biti kombinovane sa nestašicom gasa, struje za domaćinstva i industriju.

Prema najnovijem vladinom „razumnom najgorem scenariju“, Britanija bi se mogla suočiti sa nedostatkom električne energije u ukupnom iznosu od oko šestine najveće potražnje, čak i nakon što su elektrane na ugalj pokrenute, kažu ljudi upoznati sa vladinim planiranjem.

Prema tim izgledima, ispod-prosečne temperature i smanjeni uvoz električne energije iz Norveške i Francuske mogli bi u januaru da naprave manjak kada će Velika Britanija možda morati da pokrene hitne mere za uštedu gasa, rekli su oni.

Iako Velika Britanija ne predviđa takve nedostatke u svom programu, analiza otkriva tešku zimu koja se potencijalno sprema za Liz Trus ili Riši Sunak kada naslede Borisa Džonsona na mestu premijera sledećeg meseca.

Ako se loše prognoze materijalizuju, do isključenja struje bi došlo čak i kada se Britanci suoče sa prosečnim godišnjim računima za energiju koji će verovatno porasti iznad 4.200 funti u januaru sa trenutno nešto ispod 2.000 funti, što će podstaći već rastuću inflaciju.

Procena gornje granice cene energije u Velikoj Britaniji po prvi put prelazi 4.000 funti

Ako je zima posebno hladna, Britanija će možda morati sve više da se oslanja na gasovodne isporuke gasa iz kontinentalne Evrope, gde su zalihe već slabe jer Moskva ograničava protok. To predstavlja dilemu za Veliku Britaniju, koja ima vrlo malo domaćih skladišnih kapaciteta. Nacija isporučuje rekordne količine gasa na kontinent i želeće da mu se usluga vrati kada temperature padnu.

Glavna rezervna opcija Velike Britanije bila je obnova najvećeg britanskog skladišta prirodnog gasa, Rough. Vlasnik Centrica Plc kaže da bi njegov početni povratak u službu ove zime bio jednak 10 LNG tereta, što nije dovoljno da napravi značajnu razliku. Nacija će se takođe suočiti sa oštrom međunarodnom konkurencijom za terete tečnog prirodnog gasa.

Prva faza britanskog plana za vanredne situacije uključuje mrežnog operatera koji usmerava tokove gasa u sistem, privremeno nadjačavajući komercijalne sporazume, rekla je osoba, tražeći da ne bude identifikovana jer su informacije privatne. Druga faza uključuje zaustavljanje snabdevanja gasnim elektranama, što dovodi do planiranih isključenja struje za industriju i domaće korisnike.

Život bi za Britaniju mogao postati teži ako se snabdevanje električnom energijom ograniči duž ogromnih kablova koji povezuju Francusku, Norvešku, Belgiju i Holandiju. Norveška je u ponedeljak saopštila da traži načine da ograniči izvoz električne energije zimi kako bi sprečila nestašice u zemlji.

Norveška kreće na ograničavanje izvoza električne energije

Velika Britanija ima više cene električne energije od Norveške i oslanja se na uvoz, tako da bi bilo kakva ograničenja dodatno podigla troškove. Tako da i logično objašnjenje zašto se Britanija priprema tokom zime za štednju energenata, kojih po svemu sudeći neće biti dovoljno da se pokrpe sve rupe.

Postoji i pretnja zbog nedostupnosti nuklearne flote Electricite de France SA, saopštio je National Grid. Obično izvoznik energije, manje od polovine francuskih reaktora sada radi, a održavanje i popravke traju duže nego što se očekivalo.

National Grid je upozorio da će cene ove zime skočiti u nebo, što će dodatno opteretiti račune potrošača. Sve je veći pritisak na vladu da učini više od popusta od 400 funti na tarife za domaćinstva koje je Sunak već najavio ranije ove godine kada je bio kancelar finansija. Džonsonov portparol je ove nedelje rekao da će o svakoj daljoj pomoći običnim Britancima odlučivati njegov naslednik.

Trus, koji je prvi u takmičenju za liderstvo, obećao je trenutno smanjenje poreza i ukidanje zelene takse sa računa za energiju, time štedeći domaćinstvima 153 funti godišnje. Sunak je rekao da će se nadovezati na postojeći vladin paket kada bude poznat nivo nove granice cena za račune za energiju.

To bi trebalo da objavi regulator, Ofgem, krajem avgusta, a stupiće na snagu u oktobru. Nakon toga, regulator će prilagođavati gornju granicu kvartalno, a ne polugodišnje, što znači da će računi verovatno ponovo rasti u januaru.

Imajući u vidu mere za štednju; Britanija se priprema za hladniju zimu nego što se očekivalo. Ostaje nam da vidimo kako će Britanci ovo prihvatiti.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji